Karaul

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karaulin kylä.

Karaul (ven. Карау́л) on kylä ja maalaiskunta Krasnojarskin aluepiirin Taimyrin piirissä Venäjällä. Kylä sijaitsee Jenisein varrella 200 kilometriä Dudinkasta luoteeseen. Kunta, jonka pinta-ala on 101 100 neliökilometriä, käsittää piirin läntisimmän osan. Kylässä on asukkaita noin 900 henkeä (vuonna 2002) ja kunnassa 4 400 (vuonna 2006).

Keskuskylän lisäksi kuntaan kuuluu 10 asutusta: Baikalovsk, Karepovsk, Kazantsevo, Messojaha, Mungui, Nosok, Polikarpovsk, Tuhard, Ust-Port ja Vorontsovo. Asukkaista 70,3 % on alueen alkuperäisväestöä, lähinnä nenetsejä ja enetsejä.

Karaulin kylä on saanut alkunsa vuonna 1616 syntyneestä jasakkiveron kerääjien tukikohdasta. Vuonna 1930 perustettiin ensimmäinen kolhoosi, vuonna 1931 koulu ja vuonna 1934 avattiin kerhotalo. Karaulista tuli Ust-Jeniseiskiin piirin keskus, jossa toimi sairaala, sähkölaitos ja julkaistiin sanomalehteä. Toisen maailmansodan aikana seudulle karkotettiin Volgan saksalaisia, suomalaisia, latvialaisia, liettualaisia ja virolaisia.

Kunnan pääelinkeinot ovat on kalastus ja poronhoito. Seudulla on huomattavat öljy- ja maakaasuvarat, jotka ovat toistaiseksi hyödyntämättä. Tärkein liikenneväylä on Jenisei. Talvella kylien ja piirikeskuksen väliä lennetään helikoptereilla ja lentokoneilla. Kunnan alueella sijaitsee vuonna 1999 perustettu luonnonsuojelualue Brehovski ostrova.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]