Volgan saksalaiset

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volgan saksalaisen siirtolaisperheen muistomerkki Kansasissa, Yhdysvalloissa

Volgan saksalaiset (saks. Wolgadeutsche tai Russlanddeutsche) ovat Venäjällä asuvia saksalaistaustaisia ihmisiä.

Saksalaisia muutti Volgan rannoille Katariina Suuren aikana. Heitä asui siellä toiseen maailmansotaan asti. Josif Stalinin määräyksestä heidät kuitenkin pakkosiirrettiin muiden muassa Kazakstaniin ja Siperiaan.

Venäjän sisällissodan jälkeen Venäjälle perustettiin vuonna 1924 Volgan saksalaisten autonominen sosialistinen neuvostotasavalta, mutta se hajotettiin vuonna 1941 Stalinin pelätessä volgansaksalaisten ryhtyvän taisteluun Saksan puolella. Lisäksi hän määräsi, että saksalaiset oli siirrettävä itään Kazakstaniin, Siperiaan ja muille syrjäisille alueille. Tasavallan pääkaupunki oli Engels.

Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen monet Volgan saksalaiset muuttivat Saksaan koska siellä oli voimassa paluumuuttolaki, jonka nojalla Volgan saksalaiset saivat suoraan Saksan kansalaisuuden. Tämä on johti todelliseen muuttoaaltoon Saksaan ja nykyään lähes pari miljoonaa volgansaksalaista asuu Saksassa – tämä siitäkin huolimatta, että moni ei osaa enää puhua saksaa. 90-luvun loppupuolella Saksa kiristi paluuehtoja varsinkin kieltä osaamattomien kohdalla.

Historian aikana Volgan saksalaisia on muuttanut siirtolaisiksi huomattavia määriä Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]