Kapverdenkiitäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapverdenkiitäjä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kiitäjälinnut Apodiformes
Heimo: Kiitäjät Apodidae
Suku: Apus
Laji: alexandri
Kaksiosainen nimi

Apus alexandri
Hartert, 1901

Katso myös

  Kapverdenkiitäjä Wikispeciesissä

Kapverdenkiitäjä (Apus alexandri) on pieni tervakiitäjien sukuun kuuluva kiitäjä. Lajin nimesi Ernst Hartert 1901 englantilaisen lintutieteilijän Boyd Alexanderin kunniaksi.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on noin 13 cm ja siipien kärkiväli 34–35 cm, eli se on huomattavasti tervapääskyä pienempi. Höyhenpuku on tumman harmaanruskea, ainoastaan kurkussa on vaalea laikku. Pyrstönkärjen lovi on matala. Sukupuolet ovat samanvärisiä. Ekologisesti laji vastaa Kanariansaarilla elävää madeirankiitäjää (Apus unicolor).

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimensä mukaisesti laji elää vain Kap Verden saarilla Afrikan länsirannikolla. Siellä se pesii vain seuraavilla saarilla: Santiago, Fogo, Brava, Santo Antão ja São Nicolau. Laji on paikallisesti yleinen ja sen kanta on elinvoimainen.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trooppiset valtamerisaaret, rannalta vuoristoon jopa 2,8 kilometrin korkeuteen. Parveilevat ja saalistavat mielellään mäntyjen, sypressien ja eukalyptusten latvustojen ympärillä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesä rakennetaan kallionhalkeamaan tai -koloon ja se voi sijaita 1600 metrin korkeudessa. Voi pesiä myös talojen kattorakennelmiin. 2-munaisia pesyeitä on tavallisesti 2 maaliskuulta alkaen.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmameren hyönteisplankton.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cramp, Stanley (päätoim.) 1985: Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa. Vol. IV. – Oxford University Press. Hong Kong. ISBN 0-19-857505-X
  • Mike Danzenbaker

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Apus alexandri IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.4.2014. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.