Kaprakka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaprakka (nyk. Verve) oli Liperin Käsämässä sijaitseva Hengitysliitto ry:n kuntoutuskeskus. Samalla alueella Liperin Käsämässä toimii myös Ammattiopisto Luovin Liperin yksikkö.

Entisessä Kaprakassa toimii liperiläisille avoin uimahalli Liprakka. Veljesharjun ympäristössä on monipuoliset ulkoliikuntamahdollisuudet, muun muassa retkipolut ja puhtaat lammet.

Ammatillinen koulutuskeskus toimi Kaprakka-nimen alla vuoden 2007 elokuuhun saakka, jolloin Kaprakan ammatillinen koulutuskeskus liittyi osaksi Suomen suurinta ammatillista erityisoppilaitosta, Ammattiopisto Luovia.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaprakka valmistui vuosina 1947–48 Veljesharjuksi eli Sotainvalidien Veljesliiton tuberkuloosiparantolaksi ja ammattikouluksi. Sen päärakennukset piirsi arkkitehti Viljo Revell.[1]

Ajankohtaista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hengitysliitto Helin (nyk. Hengitysliitto) kuntoutusyksiköt Hoikan kuntoutuskeskus, Kaprakka ja Verve yhdistyvät uudeksi, valtakunnallisesti kuntoutuksen palveluntuottajaksi 1.1.2009. Toimintansa aloittava Verve tuottaa palveluja Helsingissä, Kuopiossa, Liperissä, Joensuussa, Oulussa, Sastamalassa ja Tampereella. [2] Vuoden 2011 alussa Verve lopetti Liperissä, ja koko alue on nykyään Ammattiopisto Luovin Liperin yksikön käytössä.

Liprakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2004 avatussa Liprakka-nimisessä uimahallissa on 25 metrin pituinen kolmiratainen allas, jossa on kolme vesihierontapistettä, Lasten altaassa on pieni liukumäki ja suihkuava vesisieni; syvyys on 60 cm. Uimahalli on kaikille liperiläisille avoin.

Uimahalli on astmaystävällinen: vedenpuhdistusjärjestelmä on otsonipohjainen ja allastilat on rakennettu sisäilmaluokkaan 1. Altaiden veden lämpötila on +28 astetta.

Uimahalli Liprakka lopetti toimintansa 1.1.2014. Sen avaamista on vaadittu vuonna 2018. [3]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]