Kansanradio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansanradio on Yleisradion vuodesta 1979 toiminut yleisönosastotyyppinen radio-ohjelma, johon kuuntelijat voivat osallistua soittamalla puhelinpäivystykseen tai -vastaajaan, sähköpostitse tai kirjeitse. Ohjelma lähetetään sunnuntaisin puoleltapäivin Yle Radio Suomessa.[1] Ohjelmat löytyvät myös Yle Areenasta.

Kansalaisten viestit käsittelevät usein yhteiskunnallisia epäkohtia ja arki-elämän ongelmia, mutta välillä ”tosikoille ja veitikoille” tarkoitetussa ohjelmassa kuullaan myös laulua, vitsejä ja runoja. Kansanradio on tehnyt myös dokumenttityyppisiä ohjelmia, jossa toimittajat ovat käyneet tutustumassa aiheisiin paikan päällä. Juhlapyhinä, kuten uutenavuotena ja juhannuksena, Kansanradion lähetykset ovat niin sanottuja cocktail-jaksoja, koosteita vanhan materiaalin kiinnostavimmista paloista.[2]

Kansanradion ideoivat vuonna 1979 Yleisradion työmarkkinatoimittaja Tuomo Talvi ja toimituspäällikkö Seija Wallius.[1] Alkuvuosina toimittajat myös vierailivat kirjeitä lähettäneiden kansalaisten luona ja haastattelivat heitä. Ohjelma on ajan saatossa hieman lyhentynyt ja sen rytmi nopeutunut muun ohjelmiston tavoin. Ohjelmaan tulee viikon aikana satoja puheluita, joista lähetykseen mahtuu korkeintaan parikymmentä.[2]

Vuosina 2005–2019 Kansanradiota toimitti useimmiten Jaana Selin. Nykyään toimittajina ovat Airi Saastamoinen, Petri Rinne ja Aleksi Pöytäkangas.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Konttinen, Seppo: Suora lähetys, Tosiasiaa Yleisradiosta, s. 148. Siltala, 2012. ISBN 978-952-234-141-9.
  2. a b Aiju Salminen: Kansanradio: Suomen paras radio-ohjelma? (arkistoitu versio) Naistenlehti Sylvi 27.12.2013. ISSN-L 2242-8127. Viitattu 30.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä radioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.