Kanozero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanozero
Kanozero sijaitsee tundra-alueella.
Kanozero sijaitsee tundra-alueella.
Valtiot Venäjä, Murmanskin alue
Paikkakunta Umba
Koordinaatit 67°02′46″N, 34°08′10″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Umbajoki
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 52 m
Pituus 31 km
Leveys 6 kmView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 84,3 km² [1]
Valuma-alue 4 920 km² [1]
Kanozero
Lake Kanozero NASA.jpg

Kanozero (ven. Кано́зеро) on järvi Luoteis-Venäjällä Murmanskin alueella Kuolan niemimaan lounaisosissa. Se on osa Umbajoen valuma-aluetta, joka kuuluu Vienanmereen laskevaan vesistöön. Järvi on 32 km pitkä ja 3–6 km leveä.

Kanozero kuuluu arktiseen tundara-alueen luontoon, jossa kasvaa puita harvakseltaan ja enemmän vain suojaisissa laaksoissa. Seudun väestökadon seurauksena monet pienet kylät ovat autioituneet ja nyt voidaan jo puhua erämaaseudusta. Järven ympäristö on soistunutta metsäseutua ja lukuisat purot laskevat järveen. Purojen vesi on pääosin lumesta peräisin. Alue on enimmäkseen asumatonta erämaata. Järven eteläpäässä on Zasheyek-Kanozeron[2] kylä.

Vesistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-Kuolan ylängöltä tulevat vedet virtaavat Umbajärvestä Umbajoessa Kanozeron kautta alas Vienanmereen. Umbajoki laskee Kanozeroon koilliskulmasta laajan suiston läpi. Järveen laskee muitakin jokia. Pohjoisesta laskee Kana ja idästä järven keskikohtaan Muna. Järvellä on kaksi laskujokea. Zasheyek-Kanozeron kylästä vesi laskee Rodvingajoen kautta noin 10 km:n jälkeen Ponchozerojärveen, jossa siihen yhtyy toisen laskujoki Kitzan. Joki jatkaa Umbajoen nimisenä eteenpäin.

Saaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven itärannan tuntumassa on pieni Kamennyi-saari (Каменный) 4 km:n päässä Munajoen suusta pohjoiseen. Suuremmat saaret Elovyi (Еловый) ja Gorelyi (Горелый) sijaitsevat 2–3 km:n päässä Munan eteläpuolella. Näissä saarissa löydettiin vuonna 1997 kalliopiirroksia, joita tiedetään yli 1000. Suurin saari Kirvinskinyi (Oзeрo Кирвинскинй) sijaitsee lounaassa suuren Kurvunskaja-lahden (ѕчба Кuрвuнская) suulla.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Venäjän valtion vesirekisteri: Kanozero, 28.3.2012
  2. Travelling Luck: Zasheek Kanozero, viitattu 28.3.2012
  3. Kolpakov, E.M. & Murashkin, A.I. & Shumkin, V.Ya.: THE ROCK CARVINGS OF KANOZERO, s. 86-96. julkaisusta Fennoscandia archaeologica XXV. Helsinki: Suomen arkeologinen seura ry., 2008. ISSN 0781-7126. Teoksen verkkoversio (pdf). (englanniksi)