Kampasarjaputki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kampasarjaputki
Scandix pecten-veneris flowers and fruits.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Apiales
Heimo: Sarjakukkaiskasvit Apiaceae
Suku: Sarjaputket Scandix
Laji: pecten-veneris
Kaksiosainen nimi

Scandix pecten-veneris
L.[1] (1753)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kampasarjaputki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kampasarjaputki Commonsissa

Kampasarjaputki (Scandix pecten-veneris) on sarjakukkaiskasveihin kuuluva kasvilaji. Se on yksivuotinen ruoho, joka kasvaa 15–25 senttimetriä korkeaksi. Sillä on sarjakukinnoissa pienet valkoiset epäsymmetriset kukat. Kampasarjaputken lohkohedelmä on poikkeavan näköinen, jopa kahdeksan cm pitkä, sen pituudesta kolme neljäsosaa muodostuu nokkakärjestä.[2]

Kampasarjaputkea esiintyy alkuperäisenä Euroopassa, pohjoisessa Afrikassa ja läntisessä Aasiassa. Euroopassa sitä kasvaa lähes kaikissa maissa alkuperäisenä, joissain maissa tulokaslajina. Pohjoismaissa laji ei ole yleinen ja on harvinaistunut. Pohjoisimpana vakiintuneena kampasarjaputkea kasvaa Ruotsin Gotlannissa ja Öölannissa kalkkipitoisilla viljelymailla.[1][3][2] Suomessa kampasarjaputkea on tavattu harvoin, vain ennen vuotta 1950. Se on kasvanut 1900-luvun alkupuoliskolla satamissa tulokaslajina.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hand, R. (2011): Apiaceae. – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. (Scandix pecten-veneris L.) (englanniksi) Viitattu 28.1.2021.
  2. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 430. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. Naturhistoriska riksmuseet, Den virtuella floran: Nålkörvel (Scandix pecten-veneris) (ruotsiksi) Viitattu 28.1.2021.
  4. Kasviatlas 2020: Kampasarjaputki (Scandix pecten-veneris) Suomessa.
  5. Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.