Kalevi Pyykönen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalevi Pyykönen (27. elokuuta 1934 Nurmes19. elokuuta 1994 Tukholma)[1][2] oli suomalainen taidemaalari, joka maalasi kubistiseen tyyliin.

Pyykösen työskentelytapa oli rytmittäinen ja pitkäjännitteinen. Hän palasi samaan aiheeseen tai teokseen vuosienkin päästä.[3]

Taiteilijan ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyykönen valmistui 1950-luvulla opettajaksi, ja toimi opettajana yli kaksi vuosikymmentä. Työn ohessa hän opiskeli kuvataidetta muun muassa Tapani Raittilan ohjauksessa ja Taideteollisen korkeakoulun kursseilla. 1970-luvulla hän ryhtyi taidemaalariksi.

Pyykönen oli 1960-luvulla Savonlinnassa perustamassa taideyhdistys Ars Novaa, jonka puheenjohtajana hän oli pitkään. 1980-luvulla hän oli valtion kuvataidetoimikunnan jäsenenä. Hän kuului lisäksi itäsuomalaisten taiteilijoiden Tutka-ryhmään.[3]

Pyykönen työskenteli Savonlinnassa ja piti siellä myös ensimmäisen yksityisnäyttelynsä 1964.[1] Tärkeimmät yksityisnäyttelyt olivat Bäcksbackan Taidesalongissa Helsingissä. lähde? Näyttelyjä oli myös muun muassa Tukholmassa ja Saksassa. Laajimmin hän esitteli tuotantoaan retrospektiivisessä näyttelyssä Mikkelin taidemuseossa vuonna 1992. Teoksia oli näytteillä myös yhteisnäyttelyissä, kuten Suomen taiteilijain ja Tutka-ryhmän näyttelyissä sekä ryhmänäyttelyssä Pariisissa[1].

Kalevi Pyykösen teoksia on muun muassa Suomen valtion, Wäinö Aaltosen museon, Aineen taidemuseon, Helsingin kaupungin sekä Tukholman kaupungin kokoelmissa.

  1. a b c Kuolleita: Taidemaalari Kalevi Pyykönen. Helsingin Sanomat, 3.9.1994, s. 4. Lehti HS Aikakoneessa (tilaajille).
  2. Kuvataiteilijamatrikkeli
  3. a b Luostarinen, Laura: Kritiikin ilot ja kirot, s. 10–11. Kalevi Pyykönen : kutsunäyttely '92. Mikkelin taidemuseo, 1992.