Kalevalainen jäsenkorjaus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalevalainen jäsenkorjaus on kansanparannusmuoto. Jäsenkorjauksessa tarkastellaan ihmisen yleistä olemusta, ryhtiä ja liikkumista. Kalevalainen jäsenkorjaus on saanut nimensä Elias Lönnrotin Kalevalan 15. luvussa kuvatun vanhan suomalaisen jäsenkorjausperinteen mukaan:

»Jos on luu luiskahtanut, siinä luuta luiskahuta.
Jos on liha liikahtanut, siinä lihaa liikahuta.
Jos on jäsen järkähtänyt, siinä jäsentä järkähytä.»

Nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen kalevalainen jäsenkorjaus on Olavi Mäkelän kehittämä mobilisaatiohoitoselvennä, joka on dokumentoitu ja suojattu n. 3 vuotta kestäväksi koulutusohjelmaksi Kansanlääkintäseura ry:ssä. Lähipiiristään oppimaansa jäsenkorjaustaitoa kehittämällä Olavi Mäkelä ja Pentti Penttilä loivat perustan koulutukselleen. Jäsenkorjaus voidaan jakaa kahteen pääryhmään: mobilisaatioonselvennä perustuvat, kuten kalevalainen jäsenkorjaus, ja manipulaatioon perustuvat, muut jäsenkorjausmenetelmät.

Kalevalaista mobilisaatiohoitoa on tutkittu lääketieteen kannalta 1980-luvultä lähtien, jolloin LT Antti Hernesniemi aloitti yhteistyön Olavi Mäkelän ja Pentti Penttilän kanssa Viislopissa ja Kansanlääkintäkeskuksessa Kaustisella.

Suomessa menetelmää käyttää noin 300 koulutettua jäsenkorjaajaa ja Kuopion yliopistossa on tehty pilot-tutkimusselvennä Olavi Mäkelän ja Pentti Penttilän antamista hoidoista.[1]

Kalevalaista jäsenkorjauskoulutusta antaa ainoastaan Kansanlääkintäseura r.y., joka on suojannut kalevalaisen jäsenkorjauksen hoito- ja koulutustoiminnan EU-tavaramerkillä [2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lönnrotin kontista löytyi myös kansanparannusta Yle.fi. Viitattu 17.4.2017.
  2. EU - Office For Harmonization in the Internal Market, Registration No: 004491734, 11/09/2006)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.