Kalevalainen jäsenkorjaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalevalainen jäsenkorjaus on osa laajempaa keskipohjalaista jäsenkorjauksen kansanparannustraditiota. Jäsenkorjauksessa tarkastellaan ihmisen yleistä olemusta, ryhtiä ja liikkumista.

Alunperin perheissä ja suvuissa kulkenutta hoitomuotoa opetettiin mestari-kisälli-periaatteella perheen ja suvun piirissä.

Kalevalainen jäsenkorjaus onkin yksi Keski-Pohjalaiseen jäsenkorjausperinteeseen nojaavista jäsenkorjauksen muodoista, joita on alettu viime vuosikymmeninä opettaa kurssimuotoisesti kenelle tahansa halukkaalle. Kurssimuotoisen koulutukseen pohjaavaa manuaalista hoitomuotoa opetetaan yleensä viikonloppukursseilla, joihin kuuluu oleellisena osana itse toteutetut jäsenkorjaushoidot.

Jäsenkorjauksen muita koulutushaaroja ovat perinteinen jäsenkorjaus ja kaustislainen jäsenkorjaus. Kalevalainen jäsenkorjaus on saanut nimensä suuntauksen gran old maniksi kutsutun Olavi Mäkelän mieltymyksistä lukea anatomiaa ja Kalevalaa rinnakkain. Mäkelä itse aloitti jäsenkorjauksen karjan parissa paimenessa ollessaan, kun loukkaantunut mullikka piti saada kulkemaan muiden mukana kotiin. Mäkelä tunnettiin seudullaan myös sään ennustajana. [1]

Kalevalainen jäsenkorjaus on saanut inspiraation nimeensä Elias Lönnrotin Kalevalan 15. luvussa kuvatun vanhan suomalaisen jäsenkorjausperinteen mukaan:

»Jos on luu luiskahtanut, siinä luuta luiskahuta.
Jos on liha liikahtanut, siinä lihaa liikahuta.
Jos on jäsen järkähtänyt, siinä jäsentä järkähytä.»

Todennäköisesti kuvauksessa on kuitenkin itäiseen kansanparannusperinteeseen kuulunut kansanparantaja.

Kalevalainen jäsenkorjaus on Olavi Mäkelän oppien pohjalta kehitetty mobilisaatiohoitoselvennä, joka on dokumentoitu ja suojattu kolmivuotiseksi koulutusohjelmaksi Kansanlääkintäseura ry:ssä. Mobilisaatiohoito on solu- ja kudostasolla muutoksia aiheuttavaa hoitoa, joka on kalevalaisten jäsenkorjaajien suosima termi manipulaation sijaan.

Lähipiiristään oppimaansa jäsenkorjaustaitoa kehittämällä Olavi Mäkelä ja Pentti Penttilä loivat perustan eri jäsenkorjauskoulutus suuntauksille. Jäsenkorjauskoulutusta tarjoavatkin useat tarkoitukseen perustetut säätiöt. Kalevalainen jäsenkorjaus sanoo olevansa mobilisaatioonselvennä perustuva. Samoilta seuduilta, samoilta oppi-isiltä ja osittain samoista Leila Kattilakosken kokoamista opetusmateriaaleista koostuu myös perinteisen jäsenkorjauksen oppihaara.

Jäsenkorjausta on tutkittu lääketieteen kannalta 1980-luvultä lähtien, jolloin LT Antti Hernesniemi aloitti yhteistyön Olavi Mäkelän ja Pentti Penttilän kanssa Viislopissa ja Kansanlääkintäkeskuksessa Kaustisella.

Suomessa jäsenkorjausta tarjoavat sadat koulutetut jäsenkorjaajaajat, ja Kuopion yliopistossa on tehty pilot-tutkimusselvennä Olavi Mäkelän ja Pentti Penttilän antamista hoidoista.[2]

Jäsenkorjaus koulutusta järjestävät useat eri tahot, Perinteinenjäsenkorjaus ry, Kaustisen evankelinen opisto, sekä kansanlääkintäseura.

Kansanparannusseura on suojannut kalevalaisen jäsenkorjauksen hoito- ja koulutustoiminnan laajuisella EU-tavaramerkillä [3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hänninen, Osmo: Mestariparantajat. Otava, 2007. 231160907. ISBN 9789511220923, 9511220926. Teoksen verkkoversio (viitattu 17.11.2019). lähde tarkemmin?
  2. Lönnrotin kontista löytyi myös kansanparannusta Yle.fi. Viitattu 17.4.2017.
  3. EU - Office For Harmonization in the Internal Market, Registration No: 004491734, 11/09/2006)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.