Kaksoisplaneetta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Myös Maata ja Kuuta on virheellisesti ajateltu kaksoisplaneetoiksi.

Kaksoisplaneetoiksi kutsutaan kahta taivaankappaletta, jotka kiertävät yhteisen massakeskipisteensä ympäri niin, että massakeskipiste on molempien kappaleiden ulkopuolella, mikäli kummatkin täyttävät planeetan määritelmän. Yleensä kappaleet ovat lähes samankokoisia, ja kierto on lukkiutunut niin, että kappaleiden sama puoli kääntyy aina toista vasten.

Omasta aurinkokunnastamme on löydetty joitakin kaksoispikkuplaneettoja, muun muassa kaksoisasteroideja, kuten AntiopeS/2000 (90) 1.[1] Asteroidien lisäksi myös osa transneptunisista kohteista on kaksoispikkuplaneettoja. Eräs tällainen järjestelmä on BorasisiPabu.[2][3] Kooltaan suurin transneptunisista kaksoisjärjestelmistä on kuitenkin PlutoKharon.

Vuonna 2006 IAU:ssa olikin ehdotettu niiden luokittelua kaksoisplaneetaksi, sillä alkuperäisen ehdotuksen mukaan kaikki painovoimansa pyöristämät suoraan Aurinkoa kiertävät kappaleet olisi luokiteltu planeetoiksi.[4] Tämä ehdotus kuitenkin hylättiin, ja uuden planeetan määritelmän mukaan Pluto ja Kharon eivät ole planeettoja, sillä ne eivät hallitse rataansa. Ne voi silti ajatella kaksoiskääpiöplaneettana, vaikka IAU:n uudessa määritelmässä ei käsiteltykään kaksoisjärjestelmien luokittelua.[5]

Myös MaaKuu-paria on kiertolaisen suhteellisen suuren koon johdosta sanottu kaksoisplaneetaksi. Tässä tapauksessa yhteinen massakeskipiste on syvällä maan kuoren alla, jolloin kaksoisplaneetan määritelmä ei täyty. Maa ja Kuu ovat siis oikeasti normaali planeetta ja kuu, toisin kuin vaikkapa Pluto ja Kharon tai muut vastaavat järjestelmät.

  1. Wm. Robert Johnston: (90) Antiope and S/2000 (90) 1 johnstonsarchive.net. 2008. Viitattu 16.4.2014. (englanniksi)
  2. W. M. Grundy, K. S. Noll, F. Nimmo, H. G. Roe, M. W. Buie, S. B. Porter, S. D. Benecchi, D. C. Stephens, H. F. Levison, J. A. Stansberry: Five new and three improved mutual orbits of transneptunian binaries. Icarus, 2011, 213. vsk, s. 678–692. Artikkelin verkkoversio (PDF). Viitattu 16.4.2014. (englanniksi)
  3. Wm. Robert Johnston: (66652) Borasisi and Pabu johnstonsarchive.net. 2012. Viitattu 16.4.2014. (englanniksi)
  4. The IAU draft definition of "planet" and "plutons" (englanniksi)
  5. RESOLUTION B5: Definition of a Planet in the Solar System IAU. Viitattu 16.4.2014. (englanniksi)
Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.