Kaksoiskäynnistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käyttöjärjestelmälataaja GRUB. Käynnistysvalikosta valittavissa joko Ubuntu Linux tai Windows Vista

Kaksoiskäynnistys (engl. dual boot) tarkoittaa sitä, että yhteen tietokoneeseen asennetaan useampia käyttöjärjestelmiä, joista käyttäjä voi koneen käynnistyksen yhteydessä valita, mikä asennetuista käyttöjärjestelmistä käynnistetään. Kaksoiskäynnistystä käytetään usein esimerkiksi asennettaessa sekä Microsoft Windows että jokin Linux-käyttöjärjestelmä samalle tietokoneelle.[1]

Käyttöjärjestelmät asennetaan omille kiintolevyosioilleen. Samalla osiolla käyttämisen estää esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmien tapa kirjoittaa käynnistystietonsa kiintolevyosion alkuun. Eri käyttöjärjestelmät käyttävät varsin usein myös eri tiedostojärjestelmiä eivätkä kykene useinkaan suoraan lukemaan toistensa tiedostoja.

Tietokoneeseen voidaan asentaa useampia kuin kaksi käyttöjärjestelmää (multi boot), tai myös saman käyttöjärjestelmäperheen eri versiota (esim. Microsoft Windows XP, Windows Vista ja Windows 7). Jokainen käyttöjärjestelmä tarvitsee omat osionsa kiintolevyiltä (erityisesti tärkeät käyttöjärjestelmätiedostot sisältävä osio, mikäli käyttöjärjestelmä käyttää useampia osioita), ja samojen toissijaistenkaan osioiden jakaminen eri käyttöjärjestelmien välillä ei ole yleensä suositeltavaa ja voi aiheuttaa ongelmia.

Hypervisor-virtualisoinnin yleistyminen on vähentänyt tarvetta kaksoiskäynnistykselle, koska vieraskäyttöjärjestelmää voi tällöin suorittaa isäntäkäyttöjärjestelmän ollessa käynnissä. Tämän etuna on ettei tietokonetta tarvitse käynnistää uudelleen mikäli on tarve käyttää toista käyttöjärjestelmää.[2]

  1. Dual Booting Explained: How You Can Have Multiple Operating Systems on Your Computer How-To Geek. Viitattu 24.7.2019. (englanti)
  2. Daniel Brown: Dual Boot vs Virtual Machines on the Desktop pugetsystems.com. 16.12.2011. Viitattu 18.3.2022. (englanniksi)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.