Kaksoiskäynnistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käyttöjärjestelmälataaja GRUB. Käynnistysvalikosta valittavissa joko Ubuntu Linux tai Windows Vista

Kaksoiskäynnistys (engl. dual boot) tarkoittaa sitä, että yhteen tietokoneeseen asennetaan useampia käyttöjärjestelmiä. Käyttäjä voi koneen käynnistyksen yhteydessä valita, mikä asennetuista käyttöjärjestelmistä käynnistetään. Kaksoiskäynnistystä käytetään usein esimerkiksi asennettaessa sekä MS Windows että jokin Linux-käyttöjärjestelmä samalle tietokoneelle.[1]

Käyttöjärjestelmät asennetaan omille kiintolevyosioilleen. Samalla osiolla käyttämisen estää esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmien tapa kirjoittaa käynnistystietonsa kiintolevyosion alkuun. Eri käyttöjärjestelmät käyttävät varsin usein myös eri tiedostojärjestelmiä eivätkä kykene useinkaan suoraan lukemaan toistensa tiedostoja.

Tietokoneeseen voidaan asentaa myös useampia kuin kaksi käyttöjärjestelmää (multi boot), tai myös saman käyttöjärjestelmäperheen eri versiota (esim. Microsoft Windows XP, Windows Vista ja Windows 7). Jokainen käyttöjärjestelmä tarvitsee omat osionsa kiintolevyiltä (erityisesti tärkeät käyttöjärjestelmätiedostot sisältävä osio, mikäli käyttöjärjestelmä käyttää useampia osioita), ja samojen toissijaistenkaan osioiden jakaminen eri käyttöjärjestelmien välillä ei ole yleensä suositeltavaa ja voi aiheuttaa ongelmia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.