Kaksikymmentä minuuttia rakkautta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksikymmentä minuuttia rakkautta
Twenty Minutes of Love
Ohjaaja Charlie Chaplin
Käsikirjoittaja Charles Chaplin
Tuottaja Marc Sennett
Kuvaaja Frank D. Williams
Pääosat Charles Chaplin
Minta Durfee
Edgar Kennedy
Gordon Griffith
Chester Conklin
Josef Swickard
Hank Mann
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Keystone Studios
Levittäjä Keystone Studios
Ensi-ilta 20. huhtikuuta 1914
Kesto 7 min
Alkuperäiskieli mykkäelokuva (alkuperäiset välitekstit englanniksi)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kaksikymmentä minuuttia rakkautta (Twenty Minutes of Love) on yhdysvaltalainen lyhyt mykkäelokuva, jota pidetään ensimmäisenä Charlie Chaplinin ohjaamana ja käsikirjoittamana elokuvana.

Kun Charlie Chaplin sai rukkaset -elokuvan valmistusvaiheessa Chaplin ilmoitti tuottaja Marc Sennettille olevansa valmis ohjaamaan jatkossa omat elokuvansa. Sennett suostui ehdotukseen, kun Chaplin lupasi kiinnittää 1 500 dollarin takuusumman, jonka hän olisi maksanut, jos hänen elokuvastaan tulisi esityskelvoton. Chaplinin ensimmäisestä ohjaustyöstä ei ole kuitenkaan aivan varmuutta. Hän kirjoitti itse omaelämäkerrassaan 1964, että se olisi ollut Charlie sateessa. Kuitenkin vuodelta 1914 säilyneessä dokumentissä Chaplin esittelee myös ennen elokuvaa Charlie sateessa julkaistun elokuvan Kaksikymmentä minuuttia rakkautta omakseen.[1]

Chaplin on elokuvassa kulkuri, joka varastaa puistossa taskuvarkaalta kellon. Kulkuri antaa kellon taskuvarkaan tyttöystävälle, johon haluaa tehdä vaikutuksen. Kulkuri joutuu tämän takia yhteenottoihin kellon todellisen omistajan taskuvarkaan ja lain kanssa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Okuda, Ted & Maska, David: Charlie Chaplin at Keystone And Essanay: Dawn of the Tramp. Lincoln, Nebraska: iUniverse, 2005. ISBN 978-0-595-36598-2. Google-kirjat (viitattu 10.5.2012). (englanniksi)
  • Robinson, David: Chaplin – elämä ja elokuvat. Suomentanut Lehtonen, Reijo. Jyväskylä, Helsinki: Gummerus, 1988. ISBN 951-20-3306-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Robinson, s. 152–153.
  2. Okuda & Maska, s. 36.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.