Kahramanmaraş

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kahramanmaraş
Näkymä kaupunkiin
Näkymä kaupunkiin

Kahramanmaraş

Koordinaatit: 37°35′N, 36°56′E

Valtio Turkki
Alue Välimeren alue
Maakunta Kahramanmaraş
Hallinto
 – Pormestari Fatih Mehmet Erkoç
Väkiluku (2014) 475 793
Aikavyöhyke UTC+3[1]

Kahramanmaraş on kaupunki Turkissa ja Kahramanmaraşin maakunnan pääkaupunki. Kaupungissa on arviolta 475 793 asukasta (vuonna 2014).[2]

Kahramanmarasin Trabzon Caddesi -katu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki oli 1100-luvulla eaa. heettiläisvaltio Gurgumin pääkaupunki. Kahramanmaraş perustettiin vuoden 1000 eaa. tienoilla heettiläiseksi kaupunkivaltioksi. Myöhemmin roomalaiset tunsivat kaupungin nimellä Germanica Caesarea. Arabialaiset valtasivat kaupungin vuonna 645. Kaupunki vaihtoi omistajaa useita kertoja seuraavien vuosisatojen aikana, kunnes Osmanien valtakunnan sulttaani Selim I valloitti sen noin vuonna 1515.

Turkin itsenäisyyssodan aikana vuonna 1920 ranskalaiset ja turkkilaiset taistelivat kaupungissa ja sen ympäristössä kolmen viikon ajan. Taistelussa turkkilaiset löivät ranskalaiset. Kaupungin nimi Maraş muutettiin tämän vuoksi vuonna 1973 muotoon Kahramanmaraş – kahraman tarkoittaa ”rohkeaa” turkin kielellä.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa tuotetaan ja sieltä viedään oliiviöljyä, mausteita ja tekstiilejä. Kahramanmaraş on Turkin merkittävimpiä tekstiilikaupunkeja. Kahramanmaraşiin ja sen elinkeinoelämään kuuluvat erottamattomasti myös perinteiset jäätelöt.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunkiin perustettiin Sütçü İmam -yliopisto vuonna 1992. Perustamisensa jälkeen yliopisto on kasvanut jatkuvasti ja siellä oli vuonna 2007 seitsemän tiedekuntaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]