Kahramanmaraş

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kahramanmaraşin kaupungin sijainti

Kahramanmaraş on kaupunki Turkissa ja Kahramanmaraşin maakunnan pääkaupunki. Kaupungissa on asukkaita noin 330 000.

Kaupunki oli 1100-luvulla eaa. heettiläisvaltio Gurgumin pääkaupunki. Kahramanmaraş perustettiin vuoden 1000 eaa. tienoilla heettiläiseksi kaupunkivaltioksi. Myöhemmin roomalaiset tunsivat kaupungin nimellä Germanica Caesarea. Arabialaiset valtasivat kaupungin vuonna 645. Kaupunki vaihtoi omistajaa useita kertoja seuraavien vuosisatojen aikana, kunnes Osmanien valtakunnan sultaani Selim I valloitti sen noin vuonna 1515.

Turkin itsenäisyyssodan aikana vuonna 1920 ranskalaiset ja turkkilaiset taistelivat kaupungissa ja sen ympäristössä kolmen viikon ajan. Taistelussa turkkilaiset löivät ranskalaiset. Kaupungin nimi Maraş muutettiin tämän vuoksi vuonna 1973 muotoon Kahramanmaraş – kahraman tarkoittaa ”rohkeaa” turkin kielellä.

Kaupungissa tuotetaan ja sieltä viedään oliiviöljyä, mausteita ja tekstiilejä. Kahramanmaraş on Turkin merkittävimpiä tekstiilikaupunkeja. Kahramanmaraşiin ja sen elinkeinoelämään kuuluvat erottamattomasti myös perinteiset jäätelöt. Kaupunkiin perustettiin Sütçü İmam -yliopisto vuonna 1992. Perustamisensa jälkeen yliopisto on kasvanut jatkuvasti ja siellä oli vuonna 2007 seitsemän tiedekuntaa.

Kahramanmarasin Trabzon Bulvari katu. Kadulla sijaitsee paljon vaatekaupoja, marketteja ja ravintoloita, esim Burger King.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kahramanmaraş.