Kahdeksan serkusta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kahdeksan serkusta
Eught Cousins, or The Aunt-Hill
Alkuperäisteos
Kirjailija Louisa May Alcott
Kieli englanti
Genre nuoret
Julkaistu 1875
Suomennos
Kustantaja WSOY
Seuraava Kun ruusu puhkeaa
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kahdeksan serkusta (engl. Eight Cousins, or The Aunt-Hill) on yhdysvaltalaisen Louisa May Alcottin vuonna 1875 julkaistu tytöille suunnattu romaani. Kirja sijoittuu 1800-luvulle Amerikan itärannikolle. Kirjan jatko-osa on nimeltään Kun ruusu puhkeaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja kertoo orvoksi jääneestä 13-vuotiaasta tytöstä, Rose Campbellista. Tyttö on lempeä, sairaalloinen ja arka. Sitten kuvioihin tulee hänen meriltä palaava tohtori-setänsä Alec, joka ottaa tytön hoiviinsa. Rose tutustuu myös seitsemään veikeään poikaserkkuunsa. Vähitellen Rosesta kehittyy iloinen ja terve nuori nainen, jota kaikki seitsemän serkkua ihailevat, ja jota Alec-setä syvästi rakastaa.

Merkkihenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rose Campbell on kirjan päähenkilö, joka romaanin alussa menettää rakkaan isänsä ja jää orvoksi. Hän saa uuden huoltajan ja tutustuu seitsemään poikaserkkuunsa sekä moneen tätiinsä, ja hänen elämänsä muuttuu totaalisesti. Rose on luonteeltaan arka, hieman turhamainen ja äärimmäisen hyväsydäminen. Kirjan myötä hän kehittyy paljon sekä fyysisesti että henkisesti.

Alec-setä on Rosen uusi huoltaja. Hän on ammatiltaan lääkäri, mutta on työskennellyt myös laivalla ja matkustellut todella paljon. Tohtori Alec on hyvin järkevä ja mukava mies, ja hän voittaakin holhokkinsa sydämen alta aikayksikön.

Febe Moore on Rosen paras ystävä. Hän toimii Campbellien talossa keittiöapulaisena, ja on asunut lapsuutensa köyhäintalossa. Rose tahtoo auttaa Febeä elämässä ja päättää ottaa tämän "ottosisarekseen". Febe on kaunis ja osaa laulaa todella hyvin. Hän on myös vaatimaton ja todella kiltti.

Archibald Campbell eli Archie, on vanhin Rosen serkuista. Hän on hyvin asiallinen, suora ja kohtelias nuorimies. Archie on hieman ihastunut Febeen.

Charlie Cambell on toiseksi vanhin serkuista. Hän on pojista komein, mutta kova keppostelemaan ja kiusaamaan tyttöjä.

Mackenzie Campbell eli Mac on kolmanneksi vanhin serkku, josta Rose pitää eniten. Mac on rehellinen kirjatoukka, joka ei välitä paljon kohteliaisuuksista ja sen sellaisesta. Kirjassa Mac sairastuu ja melkein sokeutuu, jolloin Rose on hänen tukenaan ja auttaa poikaa selviämään koetuksesta.

Loput Campbellin pojista ovat nimeltään Steve, Will, Geordie ja Jamie.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.