Kaasuturbiiniveturi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
UP 18-kaasuturbiiniveturi. Veturissa on turbiini-sähköinen koneisto

Kaasuturbiiniveturi on veturi, jossa voimanlähteenä käytetään kaasuturbiinia. Kaasuturbiinivetureita rakennettiin 1930-luvulta 1960-luvulle.

Suurin osa rakennetuista kaasuturbiinivetureista oli turbiini-sähkötoimisia, eli kaasuturbiini pyöritti sähkögeneraattoria, mutta myös suoravetoisia rakennettiin jonkin verran.

Ainoa merkittävä kaasuturbiinivetureita käyttänyt rautatieyhtiö oli yhdysvaltalainen Union Pacific. Yhtiöllä oli käytössään 55 turbiini-sähkötoimista veturia 1950-luvulta alkaen. Veturit poistettiin käytöstä 1970.

Viimeiset kaasuturbiiniveturit poistettiin käytöstä 1970-luvun alussa. Vaikka kaasuturbiini onkin kokoonsa nähden tehokas voimanlähde, sen hyötysuhde on huono etenkin hitaissa nopeuksissa tai vajaalla kuormalla. Viimeistään 1970-luvun energiakriisin johdosta kaasuturbiiniveturit poistettiin käytöstä.

Kaasuturbiinijuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hieman enemmän kaasuturbiinia on käytetty junayksiköissä. Isossa-Britanniassa kaasuturbiinijunia kokeiltiin 1960-luvulla, mutta jäivät kokeiluasteelle. Yhdysvalloissa kaasuturbiinijunia käytettiin 1980-luvulle asti. SNCF käytti kaasuturbiinikäyttöisiä Turbotrain-junia sähköistämättömillä rataosuuksilla vuoteen 2005 ja alun perin TGV-junia suunniteltiin kaasuturbiinikäyttöisiksi. Kanadassa on testattu 2000-luvulla Bombardierin rakentamia JetTrain-yksiköitä. Kaupallisessa käytössä niitä ei ole käytetty.

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.