Kaarnalaiva

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaarnalaiva odottaa vesillelaskua

Kaarnavene eli kaarnalaiva on perinteinen, lasten itselleen askartelema lelu. Palanen vanhan männyn paksua kuorta eli kaarnaa vuollaan puukolla veneen muotoiseksi. Veneeseen voidaan myös kiinnittää puutikku mastoksi ja mastoon lehti purjeeksi. Kaarnalaivat on tapana laskea vesille.

Kaarnaa on saatavilla rannoilta, jossa sitä on ajelehtinut maihin ja vesi on hionut siitä sileäreunaisia paloja. Kaarna on huokoista, ja sitä on helppo vuolla.

Kulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tove Janssonin Muumi-kirjoissa vuollaan paljon kaarnalaivoja, ja muistelmissaan hän mainitsi äitinsä Signe Hammarsten-Janssonin olleen kaarnalaivojen veiston mestari.

Turvapaikanhakijoiden kotiutuksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2016 Riku Rantalan ja kumppaneiden Startup Refugees -verkosto esitteli Slush-tapahtumassa Fair Start -brändillä tuotetun Life Seeker Boat -kaarnaveneen, jonka turvapaikanhakijat ovat valmistaneet. Fair Start -brändin alla myytyjen design-tuotteiden tuotot menevät ne tehneille turvapaikanhakijoille.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. HS.fi: Slushissa esiteltiin designbrändi, jonka tekijöitä ovat Suomeen tulleet turvapaikanhakijat, ja josta toivotaan vientihittiä