KIX

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kix esiintymässä Baltimoressa syyskuussa 2009.

Kix (tai KIX) on glam metal -yhtye, joka perustettiin Hagerstownissa, Marylandissä, USA:ssa vuonna 1980. Sen perustivat Ronnie Younkins tai taiteilija nimeltään 10/10, josta tuli yhtyeen toinen kitaristi sekä Donnie Purnell, josta tuli basisti, mutta tarvittaessa hän soitti myös syntikkaa ja lauloi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kappale, jonka Ronnie ja Donnie soittivat yhdessä oli Atomic Bombs. He soittivat sen kahden muusikon Teen ja Tunesin kanssa, jotka olivat Pittsburghista kotoisin. Ensimmäinen treenikämppä oli Old Mill Innissä, Williamsportissa, MD:ssä hiukan Hagerstownin ulkopuolella. Mutta koska Tee ja Tunes asuivat niin kaukana homma ei toiminut. Tämän jälkeen Ronnie pyysi Brian Forsytheä, Damagea bändiin toiseksi kitaristiksi ja laulajaksi. Rumpalinpaikan yhä ollessa avoimena he hyväksyivät Donnie Spencen. Hän ei omistanut autoa, joten hänet piti kyyditä harjoituksiin joka päivä. Steve Whiteman liittyi yhtyeeseen myös ja hän hoiti laulamisen kahden muun yrittäneen jälkeen (Terry Brady ja Sam Smith), jotka olivat epäonnistuneet laulussa. Mutta kun vähän aikaa oli kulunut ei muu bändi pitänyt Steven laulusta ja hän vaihtoi harkinnan jälkeen rumpali Donnie Spencen kanssa hommia, koska hän osasi soittaa rumpuja hyvin ja Spence taas lauloi sujuvasti. Mutta Steve hoiti kuitenkin vaikeammat laulut, koska Spence ei ollut varsinaisesti harjoitellut laulamaan.

Steven lähtö, Spencen eroaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steve ei kuitenkaan ollut tyytyväinen ja lähti Hagerstowniin liittyäkseen bändiin nimeltänsä The Shooze. Tämän jälkeen Spence erotettiin Kixistä, koska hän ei laulanut kyllin hyvin.

Uusi kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spencen lähdön jälkeen Jimmy Chocolate Chalfant tuli mukaan kuvioihin ja ryhtyi soittamaan rumpuja. Hän oli kokenut, koska oli ollut aiemmin The Shoozen rumpali. Jimmy oli myös Donnie Purnellsin vanha bändikaveri mm. kokoonpanoista Fire and Rain, Starship sekä Jax. Ronnie oli nähnyt heidän keikkojaan ja siksi hänkin tunsi Jimmyn. Steve palasi yhtyeeseen vuonna 1979 ja he muuttivat nimekseen The Generators.

Levy tulee, Kix palaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän jälkeen he nauhoittivat ensimmäisen albuminsa (nimestä ei tietoa), jonka jälkeen nimi vaihdettiin takaisin Kixiksi ilmeisesti Generatorsien huonon menestyksen takia.

Esikoinen nimen paluun jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1981 tuli ulos Kixin esikoisalbumi, joka sai nimensä bändin nimestä monen muun lailla. Siinä oli mm. yhtyeen ensimmäinen yhdessä soitettu kappale Atomic Bombs, Contrary Mary, The Itch, josta tuli yhtyeen tunnetuin kappale, Kix Are for Kids, joka liitettiin usein yhtyeen nimeen vuosina 1960 ja 1970 ja niiden välillä. Levyllä oli myös kappale Yeah, Yeah, Yeah, josta tuli kuuluisin konserttikipale Steve Whitemanin ainutlaatuisella tulkinnalla.

0/10[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1982 kitaristi Ronnie 10/10 Younkins sai potkut ja tilalle tuli Brad Divens (Souls at Zero, Wrathchild ja Wrathchild America), joka on jälkeen päin ollut äänen muokkaaja mm. yhtyeillä Linkin Park ja Slayer. 1983 ilmestyi heidän toinen albuminsa (Kix nimisenä) Cool Kids ja se näytti yhtyeen kaupallisen puolen sisältäen nimikkokappaleen Cool Kids ja singlen Body Talk. Kuitenkin eräs ei niin kovin tunnettu balladi nimeltänsä For Shame, joka oli monien naisten suosikki.

Ronnien paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levyn äänityksen jälkeen Ronnie 10/10 Younkins halusi palata Kixiin ja asiaa mietittiin, mutta koska Ronnie oli perustaja ja ensimmäinen kitaristi hänet otettiin takaisin. Niinpä syntyi taas Classic Kix. Paluun jälkeen Kix soitti yhdessä Ratt (tai RATT) kokoonpanon kanssa ja myöhemmin yhteistyötä tehtiin mm. Warrantin tuottajan Beau Hillin kanssa.

Midnite Dynamite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

'85 tuli täyteen ja Kix äänitti kolmannen studioalbuminsa Midnite Dynamite, johon tuli Hard Rock- single samalla nimellä ja Funk Rock kappaleet Cold Shower

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kix (1981)
  • Cool Kids (1983)
  • Midnite Dynamite (1985)
  • Blow My Fuse (1988)
  • Hot Wire (1991)
  • $how Bu$ine$$ (1995)
  • Rock Your Face Off (2014)
Tämä yhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.