K-Wagen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
K-Wagen
German K Panzerkampfwagen 1918.jpg
Taistelupaino 120 t
Pääase 2x7,7 cm tykkiä
Muu aseistus 4 konekivääriä, kaksi liekinheitintä
Panssarointi 30 mm
Valmistusmaa Flag of Germany (1867–1919).svg Saksa

K-Wagen oli Saksassa kehitelty raskas panssarivaunu ensimmäisen maailmansodan aikana. K-Wagen ei koskaan osallistunut varsinaisiin taisteluihin, mutta kaksi prototyyppiä oli rakennettu ennen sodan päättymistä.

Piirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

K-Wagen piirustuksessa.

K-Wagenin rakennus hyväksyttiin sotaministeriössä 28. kesäkuuta 1917. Tulevalle vaunulle asetettiin ehtoja, kuten kyky ylittää neljän metrin levyinen juoksuhauta ja 3 sentin paksuinen panssarointi. Aseistukseksi suunniteltiin yhtä tai kahta tykkiä sekä neljää konekivääriä ja kahta liekinheitintä. Alun perin vaunun voimanlähteeksi suunniteltiin kahta 200 hevosvoiman moottoria. Vaunu oli tarkoitus tuoda taistelukentälle kahdessa osassa ja koota se vain muutaman kilometrin päässä etulinjasta. Vaunut oli tarkoitus aseistaa Idsteinin linnoituksen 7,7-senttisillä tykeillä. Moottori havaittiin pian liian heikoksi ja se muutettiin kahdeksi Daimlerin 650 hevosvoiman moottoriksi. K-Wagenin rakennushanke herätti vastustusta. Kaikki eivät uskoneet valtavan 13-metrisen ja 120-tonnisen vaunun selviävän taistelukentän tykistötulituksesta. Hanke kärsi myös valmistajien aikatauluongelmista. Vastustuksesta huolimatta tilattiin viisi K-Wagenia, joista kaksi saatiin osaksi valmiiksi ennen sodan päättymistä. Vain yksi niistä oli kokonaan valmis ja toisesta puuttui vielä moottorit.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wolfgang Schneider ja Rainer Strasheim: German tanks of Word War I - The A7V and early tank development, s. 39. Schiffer Publishing, 1990. ISBN 0-88710-237-2. (englanniksi)