Kåre Kivijärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valokuvaajat Matti Sainio ja Kåre Kivijärvi (vasemmalla) yhteisnäyttelyssä "Photokina" v. 1960

Kåre Kivijärvi (23. huhtikuuta 1938 Hammerfest, Norja20. marraskuuta 1991 Kypros, Kreikka) oli norjalainen valokuvaaja, joka tunnetaan valokuvajournalistisista töistään Pohjois-Norjassa.

Kivijärvi syntyi kveeniperheeseen ja tunnusti aina yhteyden etniseen perintöönsä ja Suomeen. Työskenneltyään valokuvaajan harjoittelijana Finnmark Dagblad -lehdessä Kivijärvi hyväksyttiin 1959 Folkwangin muotoilukouluun Esseniin Saksaan, missä hän opiskeli Otto Steinertin johdolla. Palveltuaan Norjan kuninkaallisissa ilmavoimissa ilmakuvaajana hän siirtyi henkilöstökuvaajaksi ​​Helsingin Sanomien Viikkosanomiin. Tähän työhön liittyen hän teki kuvausmatkoja Grönlantiin, Neuvostoliittoon, Afganistaniin, Intiaan ja Nepaliin.

Kivijärven töitä hyväksyttiin ensimmäisenä Norjan vuotuiseen Høstutstillingenin päätaidenäyttelyyn. Tässä suhteessa voidaan sanoa, että hän auttoi luomaan valokuvauksen erilliseksi taidemuodoksi Norjassa.

Kivijärven valokuvaustyyli on tunnettu karkeista ja niukista kuvistaan. Hänen valokuvaesseensä Pohjois-Norjan lestadiolaisista vuodelta 1962 on merkittävä esimerkki tästä tyylistä samoin kuin hänen kuvauksensa autioista maisemista ja ankarista ilmastoista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]