Käynnistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lemote Yeeloongin käynnistys

Käynnistys (puhekielessä usein buuttaaminen, vrt. engl. booting) on osa käyttöjärjestelmän käynnistysprosessia tietokoneen käynnistyessä.

PC-koneen käynnistys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PC-koneissa ensimmäinen koneen käynnistyessä hallinnan ottava ohjelma on BIOS, uudemmissa, noin vuoden 2009 jälkeisissä koneissa UEFI. Nämä ohjelmat on tallennettu koneen sisäiselle ROM- tai FLASH-muistille. BIOS voi suorittaa jotain laitteiston alustukseen liittyviä toimenpiteitä, kuten suorittaa näytönohjaimen ja muiden oheislaitteiden BIOS-ohjelmat.

PC-koneiden suoritin käynnistyy aina Intel 8086-yhteensopivassa tilassa ja alkaa suorittaa koodia osoitteesta FFFF0h. Koska ko. muistiosoite sijaitsee 16 tavua ennen keskusmuistin loppua, suoritetaan välittömästi hyppy oikeaan BIOSin käynnistyskoodiin.

BIOS lataa seuraavaksi massamuistilta, levykkeeltä, kiintolevyltä, CD-ROM:ilta tai USB-muistilta käynnistysohjelman muistiin osoitteeseen 0000:7C00 ja siirtyy siihen.

Kiintolevyllä ladattava ohjelma sijaitsee ensimmäisen kiintolevyn alussa Master Boot Record -alueella. MBR:n koko on 512 tavua, josta osa on varattu kiintolevyn osiointitiedoille, joten käynnistysohjelman suurin mahdollinen koko on PC-koneessa 440 tavua. Kiintolevyn MBR:n käynnistyslataaja lukee kiintolevyn osiotaulun ja lataa ensimmäisen aktiiviseksi merkityn osion alusta volume boot sectorin (VBR) ja käynnistää sen. Sen pääasiallinen tehtävä on ladata toisen vaiheen lataaja.

Toisen vaiheen lataaja on käyttöjärjestelmän mukana tuleva ohjelma. Windows-käyttöjärjestelmässä sen nimi on NTLDR, Linuxissa GNU GRUB tai lilo. Tämä ohjelma osaa lukea käyttöjärjestelmän tiedostojärjestelmää ja näyttää asetustensa perusteella käyttäjälle valikon, josta voi valita käynnistettävän käyttöjärjestelmän tai vikasietotilan tms. Valinnan mukaan lataaja lataa levyltä muistiin käyttöjärjestelmän ytimen ja käynnistää sen.

MS-DOSin VBR lataa muistiin ensin kolme sektoria IO.SYS-tiedostosta, joka tämän jälkeen käynnistyy ja lataa loput itsestään muistiin ja sen jälkeen MSDOS.SYS-tiedoston, joka lukee CONFIG.SYS-asetustiedoston ja sen jälkeen lataa ja käynnistää COMMAND.COM-komentotulkin, tai muun määritellyn. COMMAND.COM suorittaa juurihakemistosta AUTOEXEC.BAT-komentojonon.

Linuxissa ja muissa Unix-tyyppisissä järjestelmissä käyttöjärjestelmän ytimen suorittama ohjelma on init tai sen seuraaja kuten Upstart tai systemd.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Käynnistys.