Käy Muumilaaksoon

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käy Muumilaaksoon (alkuperäiseltä nimeltä Dat Zijn De Moomins[1]) on tunnetun animaatiosarjan Muumilaakson tarinoita tunnuskappale. Alkuperäisen kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut hollantilainen säveltäjä Pierre Kartner. Suomen kielelle kappaleen käänsi Yleisradion kääntäjänä ja ohjaajana toiminut Jertta Ratia-Kähönen.[1] Kappaleen televisiosarjassa esittää Benny Törnroos. Törnroos on esittänyt myös sarjan lopputunnuskappaleen Hei Muumit sekä myöhemmin tehnyt ja esittänyt muitakin Muumi-aiheisia kappaleita.

Kesällä 1990 tuottaja Dennis Livson yhdessä hollantilaisen Telecable -yhtiönsä kanssa etsi sopivaa esittäjää syksyllä 1991 Suomen televisiossa ensiesityksen saavaan Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan tunnuskappaleille. Kartnerin säveltämään ja sanoittamaan tunnuskappaleisiin haluttiin sama esittäjä niin suomen- kuin ruotsinkieliseen sarjaversioon. Livson etsi tunnusmusiikin esittäjäksi pehmeä-äänistä mieslaulajaa.

Yleisradio ehdotti tunnuskappaleen esittäjäksi lastenmusiikkia entuudestaankin tehnyttä Benny Törnroosia, joka tosin ensimmäisellä kerralla kohteliaasti kieltäytyi tehtävästä vedoten, että hänellä oli samaan aikaan muita projekteja. Myöhemmin hän kuitenkin otti tehtävän vastaan. Törnroos kertoo, että tunnuskappale äänitettiin studiossa yhden päivän aikana ja lyhyellä varoitusajalla ennen kuin sarjan ensiesitys tapahtui televisiossa. Kappaleen sanat suomen kielelle kääntäneen Jertta Ratia-Kähkösen kertoman mukaan sanat tehtiin "nopeaan tahtiin", joita Törnroos viime kädessä hieman muokkasi.

Tv-ensi-illan jälkeen Törnroos sai tarjouksen viideltä levy-yhtiöltä Muumi-aiheista musiikkia sisältävän levyn tekemiseen. Tunnuskappale levytettiin K-telin vuonna 1992 julkaistulle Lasten ikioma Muumi -albumille.[1]

Kappaleen on Törnroosin lisäksi levyttänyt muun muassa Jukka Heino ja Maija Salo lapsikuoron kanssa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Käy muumilaaksoon Äänitearkisto. Viitattu 7.4.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]