Käärme paratiisissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käärme paratiisissa
The Garden of Eden
Alkuperäisteos
Kirjailija Ernest Hemingway
Kieli englanti
Genre romaani
Kustantaja Scribner
Julkaistu 1986
Suomennos
Suomentaja Liisa Ryömä
Kansitaiteilija Markku Koljonen
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1988
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 237
ISBN 951-30-6901-X
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Käärme paratiisissa (The Garden of Eden) on Ernest Hemingwayn vuonna 1986 postuumisti julkaistu romaani, jonka suomennos ilmestyi 1988. Se on kolmen nuoren aikuisen suhteita kuvaava teos.

Kirjailija David Bourne ja hänen varakas vaimonsa Catherine viettävät kuherruskuukauttaan Etelä-Ranskan hotelleissa. Samalla David kirjoittaa romaania isänsä kokemuksista siirtomaa-ajan Afrikassa. Catherine rikkoo idyllin, kun hän alkaa leikitellä sukupuolirooleilla. Lopulta hän tuo hotelliin Marita-nimisen naisen, ja naiset alkavat kilpailla Davidin suosiosta.

Kirjailijan kuollessa teos ei ollut vielä valmis. Ennen julkaisua toimittajat lyhensivät käsikirjoitusta. Muutamia kohtia myös laajennettiin, mikäli tekstin selkeys ja johdonmukaisuus sitä vaativat.[1]

Teos jakautuu neljään kirjaan eli päälukuun.[2] Ensimmäisen kirjan kolme lukua kuvaavat leppoisaa kuherruskuukautta. Toisen kirjan viisi lukua kuvaa Catherinen muuttumista. Hän käy yksin suurkaupungissa ja muuttaa kampauksensa poikamaiseksi. Kolmas kirja sisältää 15 lukua. Siinä kehittyy kolmikon välinen jännite, ja samalla David kirjoittaa kirjansa valmiiksi. Neljännen kirjan neljässä luvussa tapahtuvat loppuratkaisut, jolloin Davidin työ tuhoutuu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kustantajan huomautus teoksen nimiösivulla.
  2. Käärme paratiisissa, päälukujen alkusivut s. 5, 35, 73 ja 199.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]