Kääpiöpallokala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kääpiöpallokala
Carinotetraodon travancoricus 2.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Jäykkäleukakalat Tetraodontiformes
Heimo: Pallokalat Tetraodontidae
Suku: Carinotetraodon
Laji: travancoricus
Kaksiosainen nimi

Carinotetraodon travancoricus
(Hora & Nair, 1941)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kääpiöpallokala Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kääpiöpallokala Commonsissa

Kääpiöpallokala (Carinotetraodon travancoricus) on pienikokoinen makean veden pallokalalaji. Sitä on kutsuttu aiemmin suomeksi myös sinipallokalaksi.[2]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kääpiöpallokala jää alle kaksi ja puoli senttiä pitkäksi.[3] Se on pienikokoisin pallokalalaji. Sen pohjaväri on kellertävä, ja kylkiä ja selkää kuvioivat tummanvihreät läikät. Aikuisella koiraalla on silmien ympärillä juovia, kuin huoliryppyjä. Koiraan vatsassa kulkee tumma viiva leuasta pyrstöön. Kun kalat ovat stressaantuneita tai nuoria, näiden värituntomerkkien erottaminen on tavallistakin vaikeampaa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kääpiöpallokala on endeeminen laji Intiassa Pamba-joessa Keralan osavaltiossa. Toisin kuin useimmat pallokalalajit, se ei elä meri- eikä murtovedessä.

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kääpiöpallokalakoiraat voivat olla aggressiivisia toisilleen, varsinkin kutuaikana. Niinpä niitä pidetään tyypillisesti haaremeina, joissa on yhden koiraan lisäksi kaksi tai kolme naarasta. Kääpiöpallokaloja ei suositella huntueväisten kalojen seuraan, sillä varsinkin nälissään ne nyppivät muiden kalojen eviä. Kääpiöpallokala on akvaarioharrastajien suosiossa, koska se syö kiusallisia pieniä kotiloita.[2] Kääpiöpallokala ei tarvitse erikoisruokavaliota, sillä sen hampaat eivät kasva samalla tavalla kuin muilla pallokaloilla.

Vesiolot ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kääpiöpallokala elää luonnossa jokivedessä. Akvaariossa se tarvitsee suolatonta, melko pehmeää vettä, jonka pH on 6,5–7,5 ja lämpötila 24–28 °C. Pienen kokonsa vuoksi kääpiöpallokalahaaremi sopii jo 40 litraiseen akvaarioon. Isompaan akvaarioon voi jo laittaa muutamia uroksia.

Kääpiöpallokala syö pienikokoisia eläviä tai pakastettuja eläimiä. Moni yksilö ei huoli akvaariokalojen hiutaleruokaa lainkaan, eikä hiutaleruoka riitä pallokalojen ainoaksi ravinnoksi.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dahanukar, N.: Carinotetraodon travancoricus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.08.2013. (englanniksi)
  2. a b Harrastajan sivu
  3. Carinotetraodon travancoricus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  4. Faunatar

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]