Käämitykki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monivaiheisen käämitykin toimintaperiaate. Vihreällä korostetuissa käämeissä kulkee sähkövirta.

Käämitykki (engl. coilgun) on sähkömagnetismiin perustuva laite, jolla voidaan ampua pieniä metalliesineitä sähkövirran avulla. Se koostuu piipusta, sen ympärille kierretystä käämistä, virtalähteestä ja kytkimestä.

Virtalähteenä käytetään tavallisesti rinnan kytkettyjä kondensaattoreita, joiden nimellisjännite on muutama sata volttia.

Kun käämiin johdetaan sähkövirta, se saa aikaan magneettikentän, joka vetää ferromagneettista ammusta puoleensa. Kun ammus on käämin kohdalla, käämissä kulkeva virta katkaistaan ja ammus jatkaa matkааnsа saavuttamallaan nopeudella.

Monivaiheisessa käämitykissä ammus kulkee useamman käämin läpi, ja jokainen käämi lisää ammuksen nopeutta. Haasteena on kuitenkin ajoittaa virran päälle ja pois kytkeminen riittävän tarkasti.

Käämitykissä ei ammusta lukuun ottamatta tarvita liikkuvia osia. Hyötysuhde on hyvin pieni, 1% luokkaa. lähde? Lisäksi tehoa rajoittaa käämilangan resistanssi.

Käämitykki eroaa toisesta sähkömagneettisesta aseesta, raidetykistä, siten, että käämitykissä ammuksen läpi ei kulje sähkövirtaa eikä ammus myöskään kosketa jännitteellisiä osia.

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.