Juri Nagibin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juri Markovitš Nagibin (ven. Ю́рий Ма́ркович Наги́бин; 3. huhtikuuta 1920 Moskova Neuvosto-Venäjä[1]17. kesäkuuta 1994 Moskova, Neuvostoliitto) oli venäläinen kirjailija. Nagibinin novellikirjallisuutta ja elokuvakäsikirjoituksia julkaistiin ainakin Neuvostoliiton aikana. Nagibin asui Moskovassa, jossa syntyi ja kuoli.

Nagibinin isä teloitettiin vastavallankumouksellisena ennen Juri-pojan syntymää, ja hänen isäpuolensa Mark Leventhal oli juutalainen. Tästä syystä Juri Nagibin joutui kärsimään antisemitismistä.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juri Nagibin osallistui toiseen maailmansotaan, ja hänen tuotantonsa ottaa huomioon myös ne, jotka eivät sieltä palanneet. Hänen ensimmäiset julkaistut kokoelmansa olivat Mies rintamalta ja Suuri sydän. Nagibinin päätuotanto oli novelleissa, joissa hänellä oli psykologisesti suuntautunut moraalinen sävy ja tarkka mutta erikoisena pidetty kerronta. Hän kuvasi paljon lapsuudenaikaisia kokemuksiaan ikään kuin metaforin ja monimerkityksellisin vertauksin, esimerkiksi kertomuksessaan Чистые пруды (Tšistyje prudy), joka on samalla hänen lapsuudenmaisemansa nimi Moskovassa. Hänellä oli varsin rikas kielikuva-arsenaali, ja sen käytöstä tyylikeinona hän sai sekä positiivista että negatiivista palautetta. Välillä hänen kerrontansa meni lähelle mystiikkaa, kuten kertomuksessassa Заброшенная дорога (Kadonnut tie). Tunnetumpia teoksia olivat Punapäinen vihreä lintu, Talvinen tammi, fantasiateos Menestyksen huippu ja kokoelmat Lapsuteni kesä, Lapsuuteni kujat sekä elokuvanakin toteutettu pienoisromaani Sivuja Trubnikovin elämästä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b S.N.Plušnikova: ”Юрий Нагибин”, Чистые пруды, s. 7–17. Lukemisto. Suomentanut Anita Mitrošin. Moskova: Издательство "Русский язык", 1983. Ч 4602010000–159/015(01)–83.
  • Nagibin, Juri: Kertomuksia, novellikokoelma. Karjalan ASNT:n valtion kustannusliike, Petroskoi. Julkaistu suomeksi 1959, alkuteos venäjäksi 1957. Painettu Sortavalassa. Suom. Toivo I. Ahava.