Juri Bulgakov-Golitsyn

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Juri Bulgakov-Golitsin)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ruhtinas Juri Mihailovitš Bulgakov-Golitsyn (ven. Юрий Михайлович Булгаков-Голицын, k. 1561, Pihkova[1]) oli Pihkovan namestnik[2][3] ja Suuren Novgorodin maaherra (lähteet: Tarkiainen; Kovalenko; Ikonnikov).

Aikalaisdokumenttien (ks esim Kovalenko, Tarkiainen) mukaan herttua Juri Mihailovitšista käytettiin omana aikanaan liikanimeä Bulgakov, mutta sen sijaan ei ole merkkejä siitä että vielä hänestä olisi käytetty nimeä Golitsyn. Golitsynin lisääminen hänen nimeensä on anakronistista, jota ovat viljelleet lähinnä jotkut harrastelijamaiset sukutaulut (esim netissä) [moista merkintää ei löydy luotettavampana pidetyistä eli ns standardikirjallisuutena käytetyistä genealogisista teoksista]lähde tarkemmin?. Myöhemmin, hänen pojistaan käytettiin omana aikanaankin liikanimeä Golitsyn.

Hän polveutui gediminidien siitä haarasta (ne esipolvet joista haarautuivat sukulinjat Kurakin, Hovanski ja Golitsyn), joka oli sukupolvien ajan pitänyt korkeita asemia suuren Novgorodin ja Pihkovan myöhäiskeskiakaisissa tasavalloissa, sekä kartanoita, linnoituksia ja maita Karjalassa, Inkerissä ja vatjanmailla.

Tsaari Iivana IV halusi korostaa omaa ylemmyyttään Ruotsin nousukaskuninkaaseen Kustaaseen verrattuna. Niinpä hän osoitti että Kustaan tulee hoitaa neuvottelut Iivanan alaisten Novgorodin maaherrojen kanssa. Kun ruotsalaiset diplomaatit osoittivat tästä närää, Iivana mainitsi esimerkkinä maaherra Bulgakovin kertoen tämän polveutuvan Liettuan kuninkaista ja -vaikkei itse olekaan kuningas- olevan siten aivan riittävän ylhäinen neuvottelemaan Kustaan kanssa, joka puolestaan ei ollut kuninkaiden poika vaan nousukas (Kovalenko, Tarkiainen).

Hänen isänsä oli ruhtinas Mihail Bulgakov, lisänimeltä golitsa, sotasankari. Hänen poikiansa oli ruhtinas Ivan Jurevitš Golitsyn

Golitsynin laaja ruhtinassuku polveutuu hänestä (Schwennicke, ikonnikov,...).lähde tarkemmin?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gennadi Kovalenkon artikkeli, julkaisussa: Agricola-symposiumin 2004 raportti. toim Ossi Tuusvuori. Turku, Turun yliopisto.

Kari Tarkiaisen artikkeli, samassa julkaisussa.

Ruotsin ja Venäjän rauhanneuvottelut 1557. Mikael Agricola Ruotsin lähetystön jäsenenä. toim Tarkiainen, SKST, Helsiunki 2007.

  • Ikonnikov, Nicolas F.: La noblesse de Russie E.1. [Golovatchev - Guedimine] part C, Paris: 1958.
  • Schwennicke, Detlev: Europaische Stammtafeln : Stammtafeln zur geschichte der europaischen staaten.Neue Folge Schwennicke, Europäische Stammtafeln, Marburg : Verlag von J. A. Stargardt, 1984.
  • Charles Cawley, Medieval Lands

Jacques Ferrand (1979), les familles princieres de l'ancien empire de Russie

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yuri Mikhailovich Bulgakov-Galitsyn, prince Galitzine
  2. a b В. В. Богуславский: Славянская энциклопедия: КЗВИЙ век, Osa 1, s. 295–296. Olma Media Group, 2004. Teoksen verkkoversio (viitattu 21.6.2010).
  3. Голицын-Булгаков князь Юрий Михайлович