Julius Nepos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julius Nepos
Länsi-Rooman keisari
Valtakausi 24. kesäkuuta 47428. elokuuta 475
Edeltäjä Glycerius
Seuraaja Romulus Augustulus
Syntynyt 430
Dalmatia
Kuollut 480
Isä Nepotianus

Julius Nepos (noin 430–480) oli Länsi-Rooman keisari vuosina 474475 ja samalla myös Länsi-Rooman viimeinen laillinen keisari.

Nepos oli Itä-Rooman keisari Leo I siskontyttären mies, ja hänen isänsä Nepotianus oli ollut magister militum vuosien 458-461 tienoilla[1]. Vuonna 474 Leo lähetti Nepoksen kukistamaan Glyceriusta, jonka magister militum Gundobad oli julistanut keisariksi. Glycerius antautui Nepokselle, ja hänestä tehtiin Salonan piispa. Rooman senaatti vastusti Neposta tämän Itä-Rooman yhteyksien takia, mutta hänet kruunattiin Roomassa Zenon lähettilään läsnä ollessa. Hän oli keisari, mutta hänen valtansa rajoittui vain Italiaan ja Dalmatiaan, koska Välimeren saaretkin olivat joutuneet vandaalien haltuun.[1]

Nepoksella ei ollut kovinkaan paljon sotilaallista voimaa, minkä vuoksi neuvottelut olivat hänen ainoa keinonsa visigootteja ja vandaaleja vastaan. Hän saikin neuvottelujen visigoottien kuninkaan Eurikin kanssa avulla säilytettyä valtakunnallaan jonkinlaisen jalansijan nykyisen Provencen alueella, muun Gallian ollessa käytännössä menetetty. Sen sijaan neuvottelut vandaalien kanssa sujuivat huonommin, sillä Nepoksen oli tunnustettava tosiasiat ja virallisesti todettava Pohjois-Afrikan, Sisilian, Sardinian, Korsikan ja Baleaarien kuuluvan vandaaleille.

Nepos teki virheen nimittäessään erään Orestesin patriciukseksi. Orestes karkotti 28. elokuuta 475 Nepoksen ja julisti oman poikansa keisariksi.[1] Romulus Augustus oli Oresteksen ja erään roomalaisen naisen poika.

Nepos pakeni Dalmatiaan, jossa hän jatkoi hallitsemista keisarina. 4. syyskuuta 476 Odovakar valtasi Ravennan, tappoi Orestesin ja syrjäytti Romuluksen. Itä-Rooman keisari Zenon hyväksyi, että Odovakar olisi Italian uusi hallitsija, arvonimeltään dux eli herttua. Näin Länsi-Rooman keisarius lakkasi.

Vuonna 479 Nepos yritti kaapata takaisin vallan Italiassa. Nepoksen aikeista ei kuitenkaan tullut mitään. Hänen omat sotilaansa tappoivat hänet joko 25. huhtikuuta, 9. toukokuuta tai 22. kesäkuuta vuonna 480. Erään lähteen mukaan syrjäytetty keisari Glycerius taas yritti kostaa Nepokselle ja olisi ollut osallinen Nepoksen murhassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Paavo Castrén: Uusi antiikin historia, s. 581. Helsinki: Otava, 2011. ISBN 978-951-1-21594-3.


Edeltäjä:
Glycerius
Rooman keisari Seuraaja:
Romulus Augustus