Jukka Tammenoksa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jukka Tammenoksa (24. elokuuta 1906 Ruokolahti27. joulukuuta 1980 Helsinki) oli suomalainen kauppaneuvos, joka teki elämäntyönsä Chymos Oy:n toimitusjohtajana.

Suoritettuaan keskikoulun oppimäärän 1922 hän lähti opiskelemaan kaupallisia aineita Britanniaan ja suoritti sen jälkeen Saksassa viinikemian kurssin. Sen ohessa hän tutustui saksalaiseen viini- ja mehuteollisuuteen. Lisäksi hän perehtyi Tanskaan ja Britanniaan tekemillään matkoilla näiden maiden olut- ja virvoitusjuomateollisuuteen.

Hänen isänsä, vuorineuvos Wäinö Tammenoksa oli perustanut vuonna 1906 nykyisen Imatran alueella sijaitsevalle Tainionkoskelle ’’Alkoholittomien Juomien Tehdas Chymos’’ -nimisen marjanjalostusyrityksen.

Wäinö Tammenoksa luovutti vuonna 1929 toimitusjohtajan tehtävät pojalleen Jukalle, joka oli vasta 23-vuotias.

Jukka Tammenoksa luopui toimitusjohtajan tehtävistä 1952 ja siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi. Toimitusjohtajaksi siirtyi lyhyeksi ajaksi hänen veljensä Olavi Tammenoksa, ja hänen jälkeensä yhtiöön nimitettiin suvun ulkopuolinen toimitusjohtaja.

Hän toimi aktiivisesti hedelmä- ja marjanjalostusjärjestöjen luottamustehtävissä. Lisäksi hän toimi muun muassa Kokoomuksen paikallisosastossa, Lappeenrannan Säästöpankin isännistössä, Viipurin ja Lappeenrannan kauppakamareissa, Kauppakorkeakoulun valtuuskunnassa ja Suomi–Neuvostoliitto-Seuran Lappeenrannan osastossa.

Hän sai kauppaneuvoksen arvonimen 1948.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]