Juankosken voimalaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juankosken voimalaitos
Juankosken voimalaitos.jpg
Tyyppi vesivoimala
Teho 5,8 MW
Tuotanto 20 GWh vuodessa
Pudotuskorkeus 6,5 m
Rakennevirtaama 100 m3/s
Omistaja Savon Voima[1]
Valmistunut 1995
Sijainti Kuopio
Koordinaatit 63°04′03″N, 028°20′24″E

Juankosken voimalaitos sijaitsee Kuopion Juankoskella Pohjois-Savossa. Se on Juankosken keskustan sekä ruukkialueen useiden teollisuusyritysten välittömässä läheisyydessä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juankosken Juantehdas käytti vesivoimaa sahan sekä vuodesta 1913 alkaen puuhiomon koneiden käyttämiseen jo ennen varsinaisen sähköntuotannon alkua. Alkuaikoina vesi johdettiin jokiuomasta tehdasalueen läpi siipirattaisiin, mutta sähköntuotantoa varten itse koski padottiin. Sähköntuotanto alkoi 1921, voimalaitos palveli aluksi kartanoa ja tehdasta. Koska voimalaitos tuotti sähköä pääasiassa teollisuudelle, oli käytössä normaalista poikkeava tuotantojännite.

Vuotjärven säännöstely aloitettiin 1960.[2]

Voimalaitos oli Juankosken kartonkitehdas Juantehtaan, myöhemmät nimet Kymi-Kymmene ja Stromsdal, omaisuutta. Se kuitenkin siirtyi Savon Voiman omistukseen ja vanhaa voimalaitosta käytettiin vielä 1980-luvullakin sähköntuotantoon. Uuden voimalaitoksen turbiinit sijoitettiin patoon vanhojen tilalle. Juankosken uusi voimalaitos valmistui vuonna 1995. Samassa yhteydessä vanha voimalaitos museoitiin kiertokäyntikohteeksi. Vanhan voimalaitoksen toimistotiloissa on myös sähkötekninen näyttely.

Savon Voima rakennutti kalaportaan voimalaitokselle 2020.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha voimalaitos 1921[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juankosken vanhan voimalaitoksen voimansiirto generaattorille perustuu hihnavälitykseen: generaattoria pyörittää luonnonnahasta valmistettu hihna, jota voidaan kiristää siirtämällä liikkuvalla alustalla olevaa generaattoria. Generaattorin tuottaman jännitteen taajuuden yhteensopivuus verkkojännitteen kanssa tarkistetaan magnetoitujen metallikielien resonanssiin muuttuvassa magneettikentässä perustuvalla mittarilla (HZ-taajuusmittari) ja lopullisesti ns. pimeäkytkennällä. Tarkkaillaan verkon jännitetta kaksoisvolttimittarista, jotta sekä taajuus että jännitteet ovat samat generaattorin ja verkon kanssa. Kun sekä taajuus että jännite täsmäävät verkon arvojen kanssa, voidaan generaattori tahdistaa ja lopuksi kytkeä verkkoon.

Uusi voimalaitos 1995[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhan voimalaitoksen turbiinijärjestelmään verrattuna uuden laitoksen kaksi turbiinia ovat 90 asteen kulmassa. Uutta voimalaitosta etäkäytetään Kuopiosta, mutta laitoksella käy myös säännöllisesti yhtiön tarkastaja. Koska generaattoreissa yleisesti käytetään sähkömagneetteja järkevän hyötysuhteen saavuttamiseksi, niiden sähköntuotantoa ei voi käynnistää ilman sähkövirtaa. Tämän ongelman välttämiseksi Juankosken voimalassa on akkuvarmennus, joka riittää tuotannon ylösajoon.

Virkistyskäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juankosken kanava

Juankoski on osa Nilsiän reittiä: sen, Koivukosken ja Karjalankosken kautta Vuotjärvi laskee Akonveteen. Kanavan rakentamista Juankoskeen harkittiin jo Venäjän vallan aikaan, mutta kanava jätettiin rakentamatta. Vuotjärven ja Akonveden välistä matkustajaliikennettä on aikoinaan hoidettu mm. Juankosken ruukin omistaman kapearaiteisen rautatien avulla. Vuonna 2002 Juankosken ohittanut entinen puunuittokanava muutettiin laivaliikenteelle sopivaksi. Kanavalla on itsepalvelusulku.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juankosken voimalaitos Vesirakentaja. Viitattu 21.4.2014.
  2. Vuotjärvi (04.621.1.001) Järviwiki. Viitattu 3.1.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]