Jouhimadot

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jouhimadot
Paragordius tricuspidatus.jpeg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Jouhimadot
Nematomorpha
Vejdovsky, 1886
Alajaksot
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Jouhimadot Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Jouhimadot Commonsissa

Jouhimadot (Nematomorpha tai Gordiacea) on eläinkunnan pääjakso. Jouhimatolajeja tunnetaan makeasta vedestä noin 300 lajia, merivedestä viisi, Nectonema-sukuun kuuluvaa lajia.[1] Two Dimensions of Biodiversity Research Exemplified by Nematomorpha and Gastrotricha] Suomessa elää kolme pitkää ja kapeaa, suolattomissa vesissä elävää lajia. Suomessa on matalissa lahdissa varsin yleinen n. 1 mm:n paksuinen mutta jopa 35 cm pitkä jouhimato (Gordius aquaticus).

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jouhimatojen toukat elävät loisina vesihyönteisissä tai äyriäisissä. Aikuiset eivät syö mitään eivätkä myöskään tunkeudu uimassa olevien ihmisten ihoon, niin kuin joskus väitetäänlähde?. Lankamaisia jouhimatoja löytyy eniten lieju- ja mutapohjaisten järvien rantavesistä. Aikuisen jouhimadon ruoansulatuselimistö on surkastunut, ja siksi se ei syökään mitään. Sen elämän ainut tarkoitus on parittelu ja lisääntyminen. Aikuiset jouhimadot voivat olla yli 20 cm:n mittaisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andreas Schmidt-Rhaesa: [http://icb.oxfordjournals.org/cgi/content/full/42/3/633 Integrative and Comparative Biology 2002 42(3):633-640; doi:10.1093/icb/42.3.633

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.