Josef Calamnius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Josef Gabrielinpoika (Josephus Gabrielis) Calamnius (1660 tai 16651716 Haapajärvi) oli suomalainen pappi ja runoilija.

Calamniuksen vanhemmat olivat Iin kirkkoherra Gabriel Gabrielinpoika Calamnius ja Anna Tuomaantytär Florinus. Hän pääsi ylioppilaaksi 1686 ja opiskeli sitten Turun akatemiassa. Calamnius toimi vuodesta 1692 Kalajoen pitäjänapulaisena ja vuodesta 1695 Haapajärven kappalaisena. Calamnius osti 1698 Haapajärveltä Kattiluksen talon ja hän viljeli vuodesta 1709 myös autioksi jäänyttä Leppälän taloa.

Calamnius on todennäköisesti tehnyt vuonna 1700 julkaistun kalevalamittaisen runoteoksen Ilo Laulu Ylitzen Sen suloisen Voiton… jonka tekijänä on nimimerkki I.G.H.S.. Runon aiheena oli ruotsalaisten samana vuonna Viron Narvassa saama voitto venäläisistä. Myös Josef Calamniuksen poika Gabriel Calamnius harrasti kalevalamittaisten runojen tekoa.

Isonvihan aikana Josef Calamnius, hänen poikansa Gabriel ja vävynsä Johannes Enqvist piileksivät venäläisiä miehittäjiä metsissä syksystä 1713 pääsiäiseen 1714, mutta tämän jälkeen Calamnius saattoi palata hoitamaan papin virkaansa.

Josef Calamnius oli naimisissa turkulaisen kauppiaan Herman Thorwösten tyttären Helena Thorwösten kanssa. Heillä oli 10 lasta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]