Nurmijärven seurakuntatalo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Jongunjoen rajaseutukirkko)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nurmijärven seurakuntatalo
Jongunjoen rajaseutukirkko
Nurmijärven srk talo Lieksa 1.jpg
Sijainti Salmentaus 5, Nurmijärvi, Lieksa
Koordinaatit 63°31′34.5″N, 29°59′27.2″E
Seurakunta Lieksan seurakunta
Rakentamisvuosi 1948
Suunnittelija Rafael Blomstedt
Materiaali puu
Istumapaikkoja 50
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Kellotapuli.

Nurmijärven seurakuntatalo, alkujaan Jongunjoen rajaseutukirkko, on Lieksan Nurmijärvellä sijaitseva arkkitehti Rafael Blomstedtin suunnittelema puinen torniton pitkäkirkko, joka vihittiin käyttöön 18. heinäkuuta 1948. Kirkkosalin lisäksi tiloihin kuuluu kaksi seurakuntasalia ja aikoinaan asuinkäytössä ollut huoneisto. Kirkkosalin erikoisuutena ovat neliönmuotoiset mäntyviilulevyt[1]. Kirkon pinta-ala on 100 neliötä ja siellä on noin 50 istumapaikkaa. Erillinen puinen kellotapuli rakennettiin 1956[1], kellot ovat samalta vuodelta. Alttarilla on Harry Kivijärven veistos Krusifiksi.[2] Kirkollista toimintaa varten oli aikanaan olemassa rajaseututoimikunta, jolla oli rajaseutusisar ja rajaseutupappi, joka asui kirkon yhteydessä. Toiminta-alue eli rajaseutupiiri käsitti myös Kuhmon puolella olevan Jonkerin kylän. Tästä syystä rakennusta nimitetään yhä rajaseutukirkoksi, vaikka se onkin nyt Lieksan seurakunnan käytössä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nurmijärven seurakuntatalo Lieksan seurakunta. Viitattu 6.7.2021.
  2. Markku Haapio, Laura Luostarinen (toim.): Suomen kirkot ja kirkkotaide 2, s. 183. Etelä-Suomen Kustannus, 1980. ISBN 951-9064-28-1.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.