Jonas Variakojis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jonas Variakojis
Jonas Variakojis
Jonas Variakojis
Henkilötiedot
Syntynyt 5. toukokuuta 1892
Flag of Russia.svg Rinkuškiai, Venäjä
Kuollut 31. lokakuuta 1963 (71 vuotta)
Flag of the United States.svg St. Charles (Illinois), Yhdysvallat
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Flag of Lithuania (1918–1940).svg Liettuan tasavalta
Komentajuudet Liettuan puolustusvoimat
Taistelut ja sodat Liettuan itsenäisyyssodat
Sotilasarvo upseeri
Kunniamerkit Vytiksen risti

Jonas Variakojis (5. toukokuuta 1892, Rinkuškiai, Venäjän keisarikunta - 31. lokakuuta 1963, St. Charles (Illinois), Yhdysvallat) oli liettualainen upseeri, joka oli yksi Liettuan armeijan komentajista Liettuan itsenäisyyssodissa.

Variakojis opiskeli lakia Pietarin valtionyliopistossa ja taisteli ensimmäisessä maailmansodassa Venäjän armeijan sotilaana Itävallassa. Joulukuussa 1918 hän palasi Liettuaan ja toimi upseerina vastaperustetussa Liettuan armeijassa. Variakojis johti Panevėžysin alueen puolustamista Puna-armeijaa vastaan Liettuan-Neuvosto-Venäjän sodassa. 7. helmikuuta 1919 hän johti Liettuan armeijaa ensimmäisessä Liettuan ja Neuvosto-Venäjän välisessä taistelussa Kėdainiain lähellä. Variakojis onnistui sotilaineen estämään Puna-armeijan etenemisen ja hyökkäyksen Kaunasiin, joka toimi Liettuan väliaikaisena pääkaupunkina.

Variakojis ja hänen sotilasyksikkönsä, josta myöhemmin muodostui 4. jalkaväkirykmentti, jatkoivat taistelua Puna-armeijaa vastaan. Variakojis taisteli joukkoineen myös puolalaisia joukkoja vastaan Puolan-Liettuan sodassa. Menestyksestään Liettuan itsenäisyysodissa Variakojis palkittiin monilla kunniamerkeillä, joista yksi oli Vytiksen risti.

Vuonna 1926 Variakojis lopetti uransa Liettuan armeijassa. Vuosina 1928-1930 hän toimi lyhyen aikaa Liettuan liikenne- ja puolustusministerinä. Toisen maailmansodan lopulla Variakojis pakeni Saksaan ja myöhemmin hän muutti asumaan Yhdysvaltoihin, jossa hän kuoli 71-vuotiaana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.