Jojolaihduttaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jojolaihduttaminen eli jojolaihdutus tai jojo-efekti tarkoittaa kehon painon toistuvaa laskua ja nousua liiallisen laihduttamisen johdosta.[1] Termiä käytti ensimmäisen kerran Yalen yliopistossa työskentelevä Kelly D. Brownell. Termi kuvaa tilannetta, jossa laihduttaja onnistuu pudottamaan painoaan, mutta ei onnistu säilyttämään pudonnutta painoa. Tämän jälkeen laihduttaja pyrkii jälleen pudottamaan painoa.

Syitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jojolaihduttamiselle on useita eri syitä, mutta useimmiten kierre saa alkunsa siitä, että alun painonpudotus oli liian suuri. Laihduttaja voi kokea ylpeyttä kyvystään pidättäytyä ruuasta, mutta pitkällä aikavälillä äärimmäiset dieetit johtavat masennukseen tai väsymykseen, jotka tekevät ruokavalion jatkamisesta mahdotonta. Lopulta laihduttaja palaa takaisin vanhoihin syömistapoihin.

Vaikutukset terveydelle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äärimmäiseen pidättäytymiseen ruuasta pohjautuvat ruokavaliot voivat johtaa paitsi kehon rasvan myös lihasten vähentymiseen. Dieetin päättymisen jälkeen keho voi reagoida ravintoon pyrkimällä varastoimaan energiaa rasvaksi. Tämä voi vaikuttaa kehon lihas-rasva-suhteeseen, joka on yksi merkittävimpiä terveyteen vaikuttavia tekijöitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. jojolaihduttaminen. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2022.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Yo-yo effect
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.