John Morton (poliitikko)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Morton
John Mortonin muotokuva
John Mortonin muotokuva
Henkilötiedot
Syntynyt 1725
Ridley Township, Pennsylvania
Kuollut 1. huhtikuuta 1777
Kansallisuus Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Ammatti maanviljelijä, maanmiittaja ja juristi
Muut tiedot
Allekirjoitus
Allekirjoitus

John Morton (17251. huhtikuuta 1777) oli pennsylvanialainen ja amerikansuomalainen poliitikko, yksi Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista. Hänen isoisoisänsä oli Martti Marttinen, joka oli kotoisin Rautalammilta. [1] ja muutti Amerikkaan vuonna 1654.[2]. Hänen isänsä oli suomalainen John Morton vanhempi. Suku englantilaisti sukunimensä "Marttinen" muotoon "Morton".

Nuori John Morton tunnettiin nopeaälyisenä ja kovasti uurastavana miehenä, joka sai maanmittauskoulutuksen isäpuoleltaan. Hänet valittiin 32-vuotiaana maakuntaneuvostoon ja myöhemmin sen puheenjohtajaksi. Hän toimi useissa viroissa Pennsylvaniassa, muun muassa rauhantuomarina, yliseriffinä, oikeuden tuomarina ja korkeimman oikeuden tuomarina.[3] Vuonna 1774 hänet valittiin Pennsylvanian valtuuskunnan jäseneksi mannermaakongressiin, joka hyväksyi Yhdysvaltojen itsenäisyyden heinäkuussa 1776.

Mortonin antaman äänen kerrotaan ratkaisseen itsenäisyyden yksimielisen hyväksynnän, sillä vielä kesäkuussa 1776 hän kuului Pennsylvanian valtuuskunnan itsenäisyyttä vastustavaan vähemmistöön. Kun kongressi äänesti 1. heinäkuuta 1776 alustavasti itsenäisyydestä, Morton oli muuttanut kantansa, mutta Pennsylvanian valtuuskunta oli vielä äänin 4–3 itsenäisyyttä vastaan yhdessä Etelä-Carolinan kanssa.[4] Seuraavana päivänä lopullisessa äänestyksessä itsenäisyyttä vastustavat John Dickinson ja Robert Morris eivät osallistuneet kongressin istuntoon, jolloin Pennsylvanian valtuuskunnan ääni siirtyikin itsenäisyyden hyväksymisen puolelle. Kun Etelä-Carolinan valtuuskunta oli yön aikana muuttanut mielensä, voitiin itsenäisyys hyväksyä ilman vastustusta.[5]

Itsenäisyysjulistuksen hyväksymisen jälkeen Morton toimi puheenjohtajana komiteassa, joka valmisteli Yhdysvaltain ensimmäisen perustuslain eli konfederaatioartiklat.[3] Hän kuoli luultavasti tuberkuloosiin maatilallaan 1. huhtikuuta 1777.[6]

John Mortonin isoisoisän Martti Marttisen vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautalammin suurpitäjän historiassa todetaan:

»Rautalammin hallintopitäjä oli tärkein lähtöalue 1500–1600-lukujen muuttoliikkeelle Ruotsiin. Silloiset rautalampilaiset olivat päteviä korvenraivaajia ja kaskenpolttajia, joita houkuteltiin asuttamaan Keski-Ruotsin erämaita. Nämä metsäsuomalaiset asuttivat Värmlannin ja Keski-Ruotsin korvet.
Metsäsuomalaisten jälkeläisiä muutti myös Ruotsin Amerikkaan perustamaan Delawaren siirtokuntaan. Valtaosa Delawaren siirtokunnan jäsenistä oli suomalaista syntyperää. Eräs heistä oli John Morton, joka antoi Pennsylvanian siirtokunnan puolesta ratkaisevan äänensä Amerikan itsenäisyydelle v. 1776. John Mortonin isoisän isä oli Martti Marttinen, joka oli aikanaan muuttanut Rautalammin suurpitäjän alueelta Ruotsin suomalaismetsiin".[7]»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.rautalampi.fi/home/matkailuU/historia.htm
  2. Uuden Ruotsin siirtomaaseuran sivut
  3. a b www.ushistory.org (englanniksi)
  4. Mobilizing for Independence 17.6.2011. EIR News Service Inc.. Viitattu 19.8.2011. (englanniksi)
  5. McCullough, David: John Adams, s. 115. Simon & Schuster, 2001. 0684813637. (englanniksi)
  6. Varjus, Seppo: Unohdetun sankarin huone. Ilta-sanomat, 14.7.2012, s. 32-33.
  7. Rautalammin historia [1]
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.