John Biddulph

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

John Biddulph (25. heinäkuuta 184024. joulukuuta 1921 Lontoo) oli brittiläinen eversti, kirjailija ja lintutieteilijä.

Biddulph opiskeli Westminsterissä. 18-vuotiaana hän liittyi ratsuväkeen ja sai komennuksen Intiaan, missä hän palveli Awadhissa vuoden 1857 kansannousun aikana. Myöhemmin hän liittyi Ison-Britannian Intian hallituksen poliittiseen osastoon. Vuosina 1873 ja 1874 hän osallistui Ferdinand Stoliczkan kanssa Sir Douglas Forsythin johtamalle Toiselle Yarkandin retkelle Himalajan yli Turkestaniin. Retkellä Biddulph keräsi lukuisia lintuja ja nisäkkäitä, muun muassa sinkianginaavikkonärhen (Podoces biddulphi), jonka Allan Octavian Hume nimesi hänen kunniakseen.

1877 Biddulph komennettiin Gilgitiin, joka on Kashmirin luoteiskolkassa, ja hän asui siellä vuoteen 1881 asti. Gilgitissä hän tutki alueen linnustoa ja oli kirjeenvaihdossa Humen kanssa. Kaksi hänen artikkeliaan julkaistiin The Ibis-lehdessä. Palveltuaan vielä useissa tehtävissä, muun muassa neljä vuotta Intian varakuninkaan lordi Northbrookin henkilökunnassa, Biddulph vetäytyi palveluksesta 1896 ja palasi Englantiin.

Biddulph lahjoitti noin 3 500 intialaisen linnunnahan kokoelmansa Kansallisarkistoon (National Collection). Hän nimesi linnuista katajapunavarpusen (Carpodacus thura) alalajin blythi 1882.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]