John Abbot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Abbot, omakuva

John Abbot (31. toukokuuta 1751 Lontoo – kuoli joulukuussa 1840 tai tammikuussa 1841 Bulloch, Georgia) oli englantilais-yhdysvaltalainen hyönteistutkija ja lintutieteilijä.

Kuvataulu teoksesta Rarer Lepidopterous Insects of Georgia

John Abbot oli James Abbotin ja Ann Clousingerin vanhin poika. Isä kannusti poikaa taiteisiin ja tutkimaan hyönteisiä. Abbot opiskeli maalaamista ja kaiverrusta kaivertaja Jacob Bonneaun (1741–1786) opissa. Hänen kykynsä teki vaikutuksen Dru Druryyn ja eräisiin Royal Societyn luonnontieteilijöihin, jotka rohkaisivat häntä muuttamaan Virginiaan keräämään näytteitä. Abbot saapui Virginiaan 1773 tai 1775 ja asettui sittemmin Georgiaan.

Abbot maalasi tuhansia hyönteistauluja sekä useita lintuasetelmia. Valtaosa niistä on sijoitettu Lontoon Natural History Museumiin, British Museumiin ja Harvardin yliopistoon. Joitakin maalauksia on sijoitettu myös Johns Hopkinsin yliopistoon, Etelä-Carolinan yliopistoon, Emory-yliopistoon ja Uuden-Seelannin Alexander Turnbull Libraryyn. Abbotin keräämät lintu- ja hyönteisnäytteet toimitettiin Britanniaan ja Eurooppaan, mutta osa tuhoutui merikuljetuksen aikana. Abbot jatkoi keräilyä ja maalaamista ainakin vuoteen 1835 saakka.

Ainoa julkaisu, jossa kuvittajana mainitaan Abbot, oli James Edward Smithin The Natural History of the Rarer Lepidopterous Insects of Georgia (1797). Kirjassa oli 104 kuvataulua, jotka on sijoitettu Johns Hopkinsiin.

Vuosina 1829–1837 julkaisivat ranskalainen hyönteistieteilijä Jean Baptiste Alphonse Dechauffour de Boisduval (1799–1879) ja varakas amerikkalainen luonnontieteilijä John Eatton Le Conte (1784–1860) jatko-osina teossarjan Histoire Générale et Iconographie des Lépidoptères et des Chenilles de l’Amérique Septentrionale. Siinä oli 78 käsinväritettyä kaiverrustatekniikalla tehtyä kuvataulua, jotka pääosin olivat Abbotin piirroksista tehtyjä. Valtaosa alkuperäisistä piirroksista on sijoitettu Etelä-Carolinan yliopistoon.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.