Johanneksen kirkko (maalaus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johanneksen kirkko
Nimi Johanneksen kirkko
Tekijä Greta Hällfors-Sipilä
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 73,5 cm
Leveys 66,5 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Johanneksen kirkko on modernisti-taiteilija Greta Hällfors-Sipilän (1899–1974) n. vuonna 1918 öljyvärein kankaalle maalaama maalaus, kooltaan 73,5 × 66,5 cm. Ateneumin taidemuseo osti maalauksen vuonna 1991.

Johanneksen kirkko -maalaus tuo mieleen Marc Chagallin taiteen ilmavuuden ja perspektiivien leikin. Taideopiskelijat Greta Hällfors-Sipilä ja Sulho Sipilä olivat nuoripari, joka oli tutustunut Marc Chagallinkin töitä sisältäneeseen Venäläisen taiteen -näyttelyyn Helsingissä vuonna 1916. Mutta myös muutoin venäläisen, samoin kuin saksalaisen taiteen uudet virtaukset olivat olleet esillä Suomessa. Hällfors-Sipilä suosi töissään vesi- ja guassivärejä ja katsotaankin, että Johanneksen kirkko -maalaukseen on myös tarttunut jotain vesiväritöiden lennokkuudesta. Maalauksessa on mukana koomisia ihmishahmojakin.

Maalauksen kolmen päävärin (punaisen, sinisen ja keltaisen) samanaikainen raikas käyttö oli outo ilmiö Suomen taiteessa tuohon aikaan.[1]

Johanneksenkirkko näkyi taiteilijaparin kodin ikkunoista, Laivurinrinne 2:sta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helmiriitta Sariola teoksessa Tuntematon horisontti - Suomen taidetta 1870-1920. Helsinki: Ateneumin taidemuseo, 2000. ISBN 951-53-2130-1.

Olavinen, Anja: Greta Hällfors-Sipilä: Johanneksen kirkko. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s. 83.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teos Suomen Kansallisgallerian sivuilla: Kokoelmat: Johanneksen kirkko. [1]