Johan Georg Lillienberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johan Georg Lillienberg.

Johan Georg Lillienberg (3. elokuuta 1713 Bolmsö, Smoolanti26. huhtikuuta 1798 Toresund, Södermanland) oli ruotsalainen kreivi, joka toimi muun muassa vuorikollegion presidenttinä, valtiopäivämiehenä sekä Turun ja Porin läänin maaherrana. Hän oli myös Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian jäsen.

Lillienberg opiskeli Lundin yliopistossa ja oli sen jälkeen lähettiläänä Wienissä ja Konstantinopolissa 1730–1740-luvuilla. Vuonna 1746 hänet nimitettiin Gotlannin laamanniksi ja 1749 Turun ja Porin läänin maaherraksi. Lillienberg hoiti tehtävää vuoteen 1757 saakka, jonka jälkeen hän jatkoi Uppsalan läänin maaherrana. 1762 Lillienberg nimitettiin valtion vuorikollegion presidentiksi. Kuninkaalliseen tiedeakatemiaan hänet valittiin vuonna 1768. Valtiopäivillä Lillienberg edusti hattupuoluetta ja oli yksi ryhmittymän näkyvimpiä toimijoita.

Tultuaan Turun ja Porin läänin maaherraksi Lillienberg hankki huomattavan maaomaisuuden Suomesta ostamalla mm. Sundholman kartanon Uudestakaupungista ja Lempäälästä kaikki eversti Mårten Segercrantzin omistamat tilat, mm. Sotavallan, Innilän ja Lastusten kartanot.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Svenska bergshandteringens formåner och hinder (1776)
  • Skedde förbättringar uti Bergs-Vetenskapen och handteringen i riket (1781)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Turun ja Porin lääni.vaakuna.svg Edeltäjä:
Lars Johan Ehrenmalm
Turun ja Porin läänin maaherra
1749–1757
Seuraaja:
Jeremias Wallén
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.