Jesse Mustonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jesse Mustonen
Jesse Mustonen Mühldorffissa vuonna 2017.
Jesse Mustonen Mühldorffissa vuonna 2017.
Henkilötiedot
Syntynyt24. marraskuuta 1995
Varkaus
Uran tiedot
Seura Varkaus Racing Team (VRT)

Jesse Mustonen (s. 24. marraskuuta 1995 Varkaus) on varkautelainen maarata- ja speedwaykuljettaja. Lajivalinnan Mustonen sai niin sanotusti verenperintönä, sillä isä Aake Mustonen oli aktiivikilpailija 1980–1990-luvulla sekä speedwayssa että maaradalla. Jessen veli Appe Mustonen on yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiä maaratakuljettajia.

Jessen uran alku poikkeaa hieman tavanomaisesta, sillä hän ei kilpaillut ollenkaan 85cc eli niin kutsutussa minispeedwayssa. Ura alkoi 15-vuotiaana suoraan 500cc pyörällä.

Kaudella 2020 Jesse ajaa myös Ruotsin Allsvenskanissa Hargfors Valsarnan joukkueessa sekä Tanskan 1. Divisioonaa Slangerupin joukkueessa.

Speedway ja maarata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustonen ajoi ensimmäisen kilpailunsa syyskuussa 2011 Kauhajoella. Kilpailu oli speedwayn U-21 SM-finaali.

Kausi 2012 oli miehen ensimmäinen kokonainen kilpailukausi. Se alkoi huhtikuussa 250cc leirillä Kroatiassa. Jesse oli ensimmäinen suomalainen ko. leirillä. Kauden aikana Jesse ajoi myös SM-liigaa Hyvinkään Sand Blowersin joukkueessa ja se toi palkintokaappiin uran ensimmäisen SM-mitalin, pronssin. Lisäksi hän ajoi Kaupunki Cupin voiton Varkaus Racing Teamin (VRT) Ankkurit -joukkueessa. Vuonna 2012 Jesse ajoi myös ensimmäisen speedwayn SM-finaalin. Kauden päätteeksi Mustonen ajoi Vechtassa Saksassa ensimmäisenä suomalaisena maaradan 250cc Youth Gold Trophyssa. Kovatasoisessa kilpailussa Jessellä oli vastassa mm. lajin tämän hetken MM-tähdet Dimitri Berge, Michael Härtel ja James Shames.

Vuonna 2013 Jesse ajoi SM-liigaa Kauhajoen Jokereissa. Kausi toi myös uran ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitalin, kun hän ajoi kotiradallaan Varkaudessa U-21 SM-hopeaa. Speedwayn SM-finaalissa Hyvinkäällä Jesse yllätti kaikki ajamalla neljänneksi.

Maarataa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2014 Mustonen kilpaili ensimmäistä kertaa 500cc pyörällä maaradalla. Siitä lähtien maarata on ollut Jesselle menestyksekkäämpi laji. Maaratauran avauskilpailussa Saksan Dingolfingissa meriittilista kasvoi kansallisenluokan voitolla. Kausi toi myös voiton Saksan Pfarrkirchenin kansallisessa luokassa. Jessen ensimmäinen maaradan SM-finaali Kauhajoella toi palkintokaappiin kultamitalin. Varkautelainen pääsi ajamaan maaradan MM-joukkueessa kotiyleisön edessä Forssassa. Suomen joukkue sijoittui kovassa kilpailussa uusintaerän jälkeen neljänneksi. Ensimmäinen maaradan MM-karsinta ei vielä jatkopaikkaa tuonut.

Speedwayssa U-21 SM-finaalissa mies ajoi jälleen mitalin, tällä kertaa pronssin. Varkautelainen ajoi myös Suomen joukkueessa EM-karsinnoissa. Kauden aikana Jesse ajoi lisäksi SM-liigaotteluita niin Porin Paholaishaukkojen kuin Kuusankosken Moottorikerhon Kymin joukkueissa.

Vuonna 2015 Jesse oli tärkeä lenkki Suomen maarata maajoukkueessa Saksan Mühldorfissa ajetussa maaradan joukkue MM-finaalissa, jossa Suomen joukkue saavutti historiallisen MM-pronssin.[1] Maaradan MM-karsinta ei vielä menestystä tuonut. SM-finaalissa Jesse ajoi hopealle Apen perässä. Tämä oli historian ensimmäinen kerta, kun veljekset ottivat kaksoisvoiton maaradan SM-finaalissa.

Speedwayssa Jesse ajoi SM-liigaa VRT:n Ankkureiden joukkueessa, joka palasi liigaan vuosien tauon jälkeen. U-21 SM-finaali toi jälleen mitalin, hopean. Mustonen ajoi myös Suomen joukkueessa nuorten EM-joukkuekarsinnassa.

Vuonna 2016 Jesse täräytti kunnolla ajamalla maaradan MM-karsinnassa kolmanneksi. MM-challenge sujui myös hienosti. Varamiespaikalta Mustonen pääsi ajamaan kolmessa maaradan MM-finaalissa. Yksi näistä oli kotiyleisön edessä Forssassa. MM-sarjan viimeisessä kilpailussa Saksan Vechtassa varkautelainen ajoi aina finaalierään asti. Se päättyi rengasrikkoon ja keskeytykseen, mutta sijoitus upeasti viides. Tätä kilpailua Jesse pitää toistaiseksi uransa parhaana maaratakilpailuna. Maaradan SM- ja PM-finaaleista tuli hopeaa velipoika Apen vanavedessä. Jesse ajoi myös maaradan joukkue MM-finaalissa Suomen joukkueessa.

Speedwayssa Jesse ajoi kotiradallaan U-21 EM-semifinaalissa. Uusintaerän jälkeen mies karsiutui jatkosta niukimmalla mahdollisella erolla. U-21 SM-finaali kotiradalla Varkaudessa jäi Mustosella ajamatta sairastumisen vuoksi. Speedwayn SM-finaalissa tuli jälleen neljäs sija. Kotimaista SM-liigaa hän ajoi Ankkureiden riveissä.

Epäonnea, mutta myös menestystä kilpailuissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2017 kaudelle Jesse sai MM-challengen tulosten perusteella paikan maaradan MM-sarjassa. Kauden alku oli kuitenkin epäonninen. Mustonen kaatui Ruotsissa ajetussa speedwaykilpailussa ja mursi solisluunsa. Näin kauden avauskilpailut, mukaan lukien maaradan MM-sarjan avaus, jäi ajamatta.

Kauden päästyä vauhtiin alkoi tulostakin tulla. Maaradan MM-sarjassa Jesse sijoittui yhdeksänneksi. MM-karsinnat jäivät sairastumisen vuoksi väliin, mutta FIM myönsi varkautelaisille villinkortin Challengeen. Jesse kiitti luottamuksesta, ajoi komeasti kolmanneksi ja lunasti paikkansa kauden 2018 MM-sarjassa.

Jesse ajoi ruohoradan EM-semifinaalista jatkoon ja sijoittui EM-finaalissa kymmenenneksi. Mustonen ajoi myös maaradan MM-joukkueessa Rodenissa Hollannissa Suomen joukkueen jäädessä vaille menestystä. Vuonna 2017 ei maaradan SM-finaalia ajettu.

Speedwayssa Jesse sijoittui SM-finaalissa jälleen neljänneksi. Speedwayn SM-liigassa palkintokaappin tuli SM-hopea Ankkureiden riveissä.

Kausi 2018 alkoi vahvasti. Maaradan MM-avauksessa Herxheimissä sijoitus oli hienosti neljäs. Lisäksi Jesse voitti Nordenissa Sakssa ajetun speedwayn kutsukilpailun. Tätä kilpailua Jesse pitää toistaiseksi uransa parhaana speedwaykilpailuna. Maaradan SM-finaalissa sijoitus oli toinen, ollen samalla kilpailun paras suomalainen. Speedwayn EM-ja MM-karsinnoissa jatkopaikkaa ei saavutettu, mutta maaradan MM-karsinnasta Mustonen ajoi jatkoon.

Maaradan MM-challengessa Saksan Bielefeldissä Jesse loukkaantui vakavasti kanssakilpailijan törmättyä varkautelaisen pyörään.[2] Tämän seurauksena Mustonen kaatui ja takaa tulleet kilpailijat ajoivat hänen ylitse. Rytäkässä Jesse sai niin pahat vammat, että kausi 2018 oli ohi.

Paluu radoille 2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkän toipumisen jälkeen Jesse taisteli itsensä ajokuntoon kaudelle 2019. Alkukaudesta ajo oli vielä tahmeaa; lähes yhdeksän kuukauden ajotauko näkyi otteissa. Osin sen vuoksi speedwayn EM- ja MM-karsinnoista ei menestystä tullut. Juhannuksen alla La Reolessa Ranskassa maaradan toisessa MM-finaalissa palaset alkoivat loksahdella kohdalleen ja menestystä alkoi tulla. Maaradan MM-karsinnasta tuli jatkopaikka komealla kakkossijalla. Challengessa Jesse ajoi neljänneksi ja lunasti paikan kauden 2020 MM-sarjaan. 2019 MM-sarjassa Mustonen sijoittui lopulta hienosti kahdeksanneksi. Maaratakauden menestyksiä olivat pohjoismaidenmeastaruudet niin henkilökohtaisessa kuin joukkuekilpailussakin. Maaradan SM-finaalissa varkautelainen sijoittui toiseksi Saksan Jörg Tebben jälkeen.

2019 tuli speedwayssakin menestystä. SM-finaalissa Jesse saavutti viimein mitalin sijoituttuaan toiseksi. Meriittilista kasvoi myös Baltic-liigan kuljettajien mestaruudella. Speedwaykauden huipennus oli VRT:n voitto pariajon SM-finaalissa. Jessen parina ajoi tanskalainen Kenneth Hansen.

Kaudesta 2019 tuli lopulta erinomainen, kun ottaa huomioon edellisen kauden vakavan loukkaantumisen. Jesse taisteli itsensä kuntoon ja takaisin kilparadoille ja se palkittiin useammalla mestaruudella ja menestyksellä niin speedwayssa kuin maaradallakin.

Kaudella 2020 Mustonen kilpailee maaradan MM-sarjassa,[3] speedwayssa Ruotsin Allsvenskan-sarja Valsarnan joukkueessa sekä Tanskan 1. Divisioona Slangerupin joukkueessa. Mustonen ajaa myös speedwayn EM- ja MM-karsinnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]