Jerry Rawlings

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jerry John Rawlings
Jerry Rawlings 2.jpg
Ghanan presidentin lippu. Ghanan 4. tasavallan ensimmäinen presidentti
7. tammikuuta 19937. tammikuuta 2001
Seuraaja John Kufuor
Ghanan valtionpäämies PNDC:n hallintokaudella
31. joulukuuta 19817. tammikuuta 1993
Edeltäjä Dr. Hilla Limann
Seuraaja Jerry John Rawlings
Ghanan valtionpäämies AFRC:n hallintokaudella
4. kesäkuuta 197924. syyskuuta 1979
Edeltäjä General Fred Akuffo
Seuraaja Dr. Hilla Limann
Tiedot
Syntynyt 22. kesäkuuta 1947 (ikä 70)
Kultarannikon lippu. Accra, Kultarannikko
Puolue National Democratic Congress
Puoliso Nana Konadu Agyeman-Rawlings
Ammatti Hävittäjälentäjä
Uskonto Katolinen

Jerry John Rawlings (syntyjään Jeremiah Rawlings John, s. 22. kesäkuuta 1947 Accra, Kultarannikko) on ghanalainen poliitikko. Hän johti Ghanaa yli kaksi vuosikymmentä, ensin sotilasjohtajana ja sitten presidenttinä. Rawlings nousi kaksi kertaa valtaan sotilasvallankaappauksen turvin vuosina 1979 ja 1981, ja kahdesti hän voitti presidentinvaalit.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rawlingsin äiti on ghanalainen Victoria Agbotui ja isäksi on sanottu skotti James Ramsay Johnia.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmavoimien luutnanttina Jerry Rawlings johti vallankaappausyritystä Ghanassa 15. toukokuuta 1979, mutta yritys epäonnistui. Rawlings ja kuusi muuta miestä pidätettiin. Avoimessa oikeuskäsittelyssä Rawlingsin suosio armeijan ja kansan keskuudessa kasvoi, kun hän arvosteli silloista korruptoitunutta hallintoa SMC:tä ja otti itselleen täyden vastuun vallankaappauksesta. Hän pyysi vapauttamaan muut pidätetyt, mutta hän itse oli valmis kuolemaan uskomansa asian puolesta. Heidän oikeuskäsittelynsä oli vielä kesken, kun 4. kesäkuuta 1979 ryhmä aliupseereita ja nuoria upseereita Ghanan armeijasta vapautti Rawlingsin vankilasta ja teki onnistuneen vallankaappauksen Ghanassa. Muodostettiin Asevoimien vallankumousneuvosto (Armed Forces Revolutionary Council, AFRC) puheenjohtajanaan Jerry Rawlings hallitsemaan Ghanaa. Salaisen oikeudenkäynnin jälkeen AFRC teloitti kahdeksan armeijan korkea-arvoista upseeria, joista kolme oli entisiä Ghanan sotilashallitsijoita; prikaatikenraali Akwasi Afrifa, kenraali Ignatius Kutu Acheampong ja kenraaliluutnantti Fred Akuffo. [1][2]

Ghanassa järjestettiin 18. kesäkuuta jo syrjäytetyn hallituksen päättämät yleiset presidentin- ja parlamenttivaalit, joissa voittajiksi tulivat Hilla Limann ja People's National Party. Syyskuussa 1979 AFRC luovutti vallan vaalit voittaneelle siviilihallinnolle.[3]

Kaksi vuotta myöhemmin 31. joulukuuta 1981 Rawlings kaappasi jälleen vallan Ghanassa. Perustuslaki kumottiin ja poliittiset puolueet kiellettiin. Rawlingsin johtama People's National Defence Council (PNDC) muodostettiin johtamaan Ghanaa.

Uusi perustuslaki hyväksyttiin vasta vuonna 1992. PNDC:stä muodostettiin poliittinen National Democratic Congress (NDC) -puolue, joka voitti joulukuussa 1992 pidetyt vaalit ja Rawlings valittiin presidentiksi. NDC ja Rawlings voittivat myös vuoden 1996 vaalit. Vuoden 2000 vaaleihin Rawlings ei enää voinut osallistua, koska presidenttikaudet oli perustuslaissa rajoitettu kahteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boafo-Arthur, Kwame et al. (toim. Southall, Roger & Melber, Henning): ”Chapter 11: Rawlings’ former presidency: a threat to democracy in Ghana?”, Legacies of Power: leadership change and former presidents in African politics. HSRC Press, 2006. ISBN 0796921202. Teoksen verkkoversio (Free Download – Chapter 11) (PDF) (viitattu 13.8.2010). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. George Sarpong: The Murky Truth worldpress.org. 1. huhtikuuta 2004. Viitattu 8. elokuuta 2010.
  2. Boafo-Arthur 2006, s. 257
  3. Boafo-Arthur 2006, s. 257-258

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Jerry Rawlings
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.