Jens Munk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jens Munk (3. kesäkuuta 1579 - 28. kesäkuuta 1628) oli norjalais-tanskalainen merenkävijä, joka yritti löytää lyhyemmän meritien kaukoitään Luoteisväylän tai Koillisväylän kautta. Hän lähti ensi kertaa merille jo 12-vuotiaana.[1][2]

Tanskan kuningas Kristian IV lähetti Jens Munkin etsimään Luoteisväylää 64 miehen ja kahden laivan kanssa vuonna 1619.[2] Munk oli niin varma retken onnistumisesta, ettei ottanut mukaan suksia eikä lämpimiä vaatteita. Munk saapui nykyiselle Hudsoninlahdelle. Syyskuussa Munk myönsi, että retki oli umpikujassa. Hän perusti nykyisen Churchilljoen suulle leiripaikan, jonka hän kastoi Nova Daniaksi, uudeksi Tanskaksi.

Miehiä kuitenkin kuoli koko ajan. Kun jää ja lumi 28. toukokuuta 1620 olivat sulamassa, vain seitsemän miestä oli elossa. Helluntaina Munkin lisäksi hengissä oli vain kaksi miestä. Vähitellen heidän voimansa alkoivat palautua. Kesäkuun lopussa miehet päättivät yrittää kotiin pienemmällä Lamprenen-aluksella. Tuskallisen taipaleen jälkeen miehet saapuivat syyskuussa Norjaan. Kun Munk palasi Tanskaan, kuningas Kristian IV ei ollut iloinen. Hän halusi lähettää Munkin uudelle matkalle, mutta se ei onnistunut, koska miehistöä ei saatu kasaan. Jens Munk kuoli vuonna 1628.

Jens Munkin päiväkirjan avulla Nova Dania löydettiin vuonna 1964. Etsijät löysivät sieltä muun muassa tykinkuulia sekä kukkulan, jonne kuolleet miehet oli jätetty - Munk kertoo päiväkirjassaan että eloonjääneet olivat liian väsyneitä hautaamaan heitä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tieteen Kuvalehden Historia-lehti 1/2007

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jens Munk - Scandinavia's First Great Polar Explorer Northern Lights Route. 1999. Tromssan yliopisto. Viitattu 31.8.2019.
  2. a b Jens Munk Store Norske Leksikon. Viitattu 31.8.2019. (norjaksi)
  3. Jens Munk: An expedition ahead of its time Canadian Geographic. Viitattu 31.8.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]