Jean-Pierre Bemba

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean-Pierre Bemba (2006)

Jean-Pierre Bemba Gombo (s. 4. marraskuuta 1962) on Kongon demokraattisen tasavallan poliitikko ja entinen kapinallisjohtaja.

Bemban isä Bemba Saolona oli menestyksekäs liikemies ja Mobutu Sese Sekon läheinen kumppani. Bemba vietti lapsuutensa Kinshasassa, Brysselissä sekä Gbadolitessa Pohjois-Kongossa, joka oli Mobutun lapsuudenkylä ja myöhemmin "Viidakon Versailles." Mobutu otti hänet henkilökohtaiseksi avustajakseen hänen täytettyään 30. Isä Saolona pääsi myös lyhyeksi aikaa talousministeriksi Laurent Kabilan hallitukseen, kun hänen joukkonsa marssivat Kinshasaan toukokuussa 1997 ja syrjäyttivät Mobutun.

Vuonna 1998 Bemba muodosti Kongon vapautusliikkeen (MLC) Ugandan presidentin Yoweri Musevenin tuella Kabilaa vastaan. Muutamassa kuukaudessa MLC sai haltuunsa koko Pohjois-Kongon. Bemban sotavoima pakotti lopulta Kabilan toinen Kongon sodan päättäneeseen rauhansopimukseen. Hänet nimitettiin yhdeksi neljästä varapresidentistä siirtymäajan hallitukseen 2003–2006.

Bemba joukot kukistivat myös kapinayrityksen Keski-Afrikan tasavallassa presidentti Ange-Félix Patasséa vastaan 2002. Kun Patassé kaadettiin vallankaappauksella, hänen seuraajansa syytti Bembaa siviilien murhista, ryöstelystä ja joukkoraiskauksista.

Bemba oli ehdolla kesän 2006 Kongon presidentinvaaleissa. Bemban kannatus oli korkeinta pääkaupungissa lingalankielisessä Länsi-Kongossa, mukaan lukien Kinshasassa. Hän sai ensimmäisellä kierroksella toiseksi eniten ääniä, noin 20 %, vastaan Joseph Kabilan saamat 44 %. Miehet kohtasivat toiselle kierroksella lokakuun lopussa, jolloin Kabila valittiin presidentiksi.

Bemba ei hyväksynyt tulosta. Hän pakeni maasta maapetossyytöksiä, kun hänen joukkonsa ja maan armeija taistelivat Kinshasassa 22.–23. maaliskuussa 2007 muutaman kuukauden presidentinvaalien jälkeen hänen kieltäydyttyä luopumasta yksityisarmeijastaan[1]. Joukkojensa koettua tappion hallituksen joukoille Bemba pakeni Etelä-Afrikan lähetystöön, jossa hän piileskeli perheineen kolme viikkoa. 11. huhtikuuta 2007 YK:n rauhanturvaajat saattoivat hänet lentokentälle, josta hän lensi yksityisjetillä Portugalin Faroon samaan hoitoa vanhaan jalkavammaansa. Myöhemmin hän oleskeli Portugalin poliisin suojaamana huvilassa Quinta do Lagossa.[2]

Bemba pidätettiin toukokuussa 2008 Belgiassa syytettynä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.[3]

Bemba omistaa edelleen Kongossa kaksi televisiokanavaa ja yhden radiokanavan, joiden toiminnan "aseistetut miehet" katkaisivat heinäkuussa 2010.[4]