Jean-François Clervoy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean-François Clervoy
Henkilötiedot
Syntynyt19. marraskuuta 1958 (ikä 65)
Longeville-lès-Metz, Moselle, Ranska
Kansalaisuus ranskalainen
Ammatti koelentäjä, insinööri
Ura
Tyyppi ESAn astronautti
Sotilasarvo Ingénieur Général de 2e classe
Aika avaruudessa 28 päivää 3 tuntia 5 minuuttia
Lennot
STS-66 STS-66
STS-84 STS-84
STS-103 STS-103

Jean-François Clervoy (s. 19. marraskuuta 1958) on ranskalainen insinööri ja Euroopan avaruusjärjestö ESAn avaruuslentäjä eli spationautti. Hän on osallistunut kolmelle NASAn avaruussukkulalennolle. Clervoy on naimisissa Laurence Boulangerin kanssa. Heillä on kaksi lasta.

Clervoy syntyi Longeville-lès-Metzissä, Ranskassa. Hänen kaksoisveljensä Patrick on sotilaslääkäri. Clervoy valmistui Saint-Cyr Lyceen sotilaskoulusta 1976 ja École polytechniquesta 1983. Myöhemmin hän opiskeli SUPAEROssa ja valittiin EPNERin (École du personnel navigant d’essais et de réception) koelentokouluun Istresissä (eteläisessä Ranskassa), mistä hän valmistui koelentoinsinööriksi 1987. Ranska valitsi hänen vuonna 1985 astronauttikoulutukseen ja hän opiskeli tiiviisti Tähtikaupungissa Venäjällä ennen kuin hänet nimitettiin Euroopan avaruusjärjestön astronauttijoukkoihin vuonna 1992.

Clervoy lensi kolmella avaruussukkulalennolla tehtäväspesialistina: lennolla STS-66 marraskuussa 1994, lennolla STS-84 vuonna 1997 ja lennolla STS-103 vuonna 1999, Hubble-avaruusteleskoopin korjauslennolla.

Clervoy työskentee nykyään Automated Transfer Vehicle -ohjelmassa avaruuslentäjänä. Hän on myös Novespacen puheenjohtaja, eurooppalaisen yrityksen joka tarjoaa painottomuuden tilan lentoja Airbus A300:lla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jean-François Clervoy.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Jean-François Clervoy
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.