Jarmo Ahonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli on suomalaisesta fysioterapeutista. Samannimistä tietojenkäsittelytieteilijää käsittelee artikkeli Jarmo Ahonen.

Jarmo Juhani Ahonen (s. 22. elokuuta 1953) on fysioterapeutti, tietokirjailija, kouluttaja, valmentaja ja pilatesopettaja.[1]

Ahonen on työskennellyt vuodesta 1986 Suomen Kansallisbaletin konsultoivana fysioterapeuttina. Hän toimi kehoaineiden ja liiketaitojen opettajana Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitoksessa kahdenkymmenen vuoden aikana 1988–2008. Samoin Teatterikorkeakoulun Tanssitaiteen laitoksella hän toimi 20 vuotta samojen oppiaineiden parissa. Lisäksi hän on toiminut Suomen Urheiluliiton (SUL) fysioterapeuttina 1977-1994 välisenä aikana osallistuen yli kymmeniin EM- ja MM-kisajoukkueisiin. Lisäksi hän on toiminut Suomen olympiajoukkueen fysioterapeuttina seitsemissä kesäolympialaisissa alkaen Soulista vuonna 1988 Lontooseen vuonna 2012. Hän oli jäsenenä Suomen Olympiakomitean lääkintävaliokunnassa. Hän toimi Suomen Tennisliiton palveluksessa ja Davis-Cup-joukkueen fysiikkavalmentajana ja fysioterapeuttina kymmenen vuoden ajan Kimi Tiilikaisen ollessa Davis-cup-kapteeni. Anekdoottina mainittakoon yhden vuoden pesti Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkueen fysioterapeuttina 1985-1986 ja Brasilian Yleisurheilumaajoukkueen fysioterapeuttina vuoden 1993 MM-kisajoukkueessa Stuttgartissa.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahonen on Helsingin Lyseon Ressun lukion ylioppilas vuosimallia 1973, aloitti opiskelut California State University Fresnossa ja valmistui Helsingin IV Terveydenhoito-oppilaitoksesta fysioterapeutiksi vuonna 1976. Hän opiskeli Helsingissä Anna Ivakon ohjauksessa manuaalista terapiaa vuosien ajan 1970-luvulla, Ruotsissa Eric Söderströmin oppilaana ja työtoverina Skövdessä ja Varbergissa yhteensä 4,5 vuoden ajan 1980-luvulla, Yhdysvalloissa Lynn Wallacen, Rue Tikkerin, Steven Subotnickin, Brent Andersonin ja Dan Smithin ohjauksessa 1990-luvulla. Ahonen valmistui pilatesohjaajaksi San Franciscossa vuonna 1999 Peak Performance -oppilaitoksesta opettajanaan Jennifer Stacey ja A Body of Work -oppilaitoksesta Madeline Blackin oppilaana. Hän kouluttautui sekä klassisen pilateksen ohjaajaksi että modernin pilateksen ohjaajaksi. [2]

Fysioterapiatyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahonen aloitti työn Suomessa Kuntoutussäätiössä vuonna 1978, siirtyi sieltä Ortonin Sairaalaan ja aloitti yksityisenä ammatinharjoittajana Helsingissä, perusti Fysioterapikonsultit Oy:n yhdessä fysioterapeutti Risto Järven kanssa 1986 ja luopui siitä vuonna 2003. Perusti 2003 Art Fysio Oy:n ja jatkaa edelleen sen omistajana ja toimitusjohtajana. Yritys sijaitsee Kasarmikatu 36:ssa Helsingin keskustassa ja työllistää tällä hetkellä yli kaksikymmentä terveydenhoidon ammattilaista.

Opetustyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammatillista opetusta Ahonen on harjoittanut fysioterapeuteille Stadia/Metropoliassa sekä nykyisin Somatic Studion fysioterapeuttien jatkokoulutuksessa ja Suomen Kuntoutuskouluttajien järjestämillä kursseilla. Hän aloitti pilatesohjaajien koulutuksen Suomessalähde? vuonna 2000 MP Studiolla, josta siirtyi Somatic Center Finland Oy:n kouluttajaksi ja on diplomoinut yhteensä noin 700 ohjaajaa ammattiin Suomessa, Virossa, Tšekissä, Sveitsissä ja Ruotsissa. Hän on opettanut tanssioppilaita Suomen Kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitoksessa ja Teatterikorkeakoulun Tanssitaiteenlaitoksella noin 20 vuoden ajan. Ahonen kouluttaa eri puolilla Suomea fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja, tanssinopettajia, urheiluvalmentajia ja pilatesohjaajia.

Valmennustyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahonen on toiminut tennispelaajien Henri Kontisen, Emma Laineen, Robert Lindstedtin (Ruotsi), Jarkko Niemisen kehonhallinta- ja fysiikkavalmentajana.[1]. Lisäksi hän on valmentanut purjehtija Sari Multalaa 12 vuotta yhdessä Joakim Wileniuksen ja Fredrik Lasseniuksen kanssa. Hän valmensi pari vuotta myös kolmiloikkaaja Essi Lindgreniä ja konsultoi nykyisin keihäänheittäjien Oliver Helanderin ja Heidi Nokelaisen valmennuksessa sekä pikajuoksijoiden Oskari Mörön ja Samuli Samuelssonin valmennuksessa yhdessä Mikael Ylöstalon ja Petra Stenmanin kanssa.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahonen on julkaissut kymmenkunta fysioterapian ja kehonhallinnan kirjaa. Lisäksi hän on tuottanut lukuisia artikkeleita suomalaisiin ja kansainvälisiin julkaisuihin.[1] Viimeisin kirja "Liikkuva ihminen" syntyi yhteistyössä Marita Sandströmin kanssa ja ilmestyi vuonna 2011. Hän on kääntänyt kaksi fysioterapian ja valmennuksen oppikirjaa yhdessä Veera Turkin kanssa (Fascial Stretch Therapy, 2018 ja Muscle Testing, 2020, VK-Kustannus Oy). Vapaana kirjoittajana syntyi runoteos “Ystävänä yksinäisyys” vuonna 2018.

Yhdistystoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahosen aloitteesta perustettiin vuonna 2000 Dance Health Finland (DHF), jonka tavoitteena on parantaa tanssijoiden terveyttä ja kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia ymmärtämään tanssiin liittyviä terveydellisiä haasteita sekä lisätä tanssipedagogien ymmärrystä kehon rakenteista ja toiminnasta. Ahonen toimi yhdistyksen puheenjohtajana kuusi ensimmäistä vuotta. Sen jälkeen hän on ollut varapuheenjohtajana ja on edelleen hallituksen jäsen.

Ahonen on ollut vaikuttamassa tanssilääketieteen kansainväliseen kehitykseen. Hän on ollut 10 vuotta International Association for Dance Medicine and Science (IADMS) -järjestön hallituksen jäsen ja kuusi vuotta varainhoitaja (treasurer). Vuonna 2018 hän oli mukana järjestämässä alan suurinta tapahtumaa, vuosittaista maailmankonferenssia Helsingissä. Ahonen on ollut aloittamassa Suomen Urheilufysioterapeutit ry:n toimintaa ja toimii tällä hetkellä yhdistyksen kouluttajana ja akreditointitoimikunnassa.

Jarmo Ahonen työskentelee Art Fysio Oy:ssä fysioterapeuttina ja toimitusjohtajana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Lehdistötiedotteet henrikontinen.com. 13.1.2008. Viitattu 13.12.2009. [vanhentunut linkki]
  2. Henkilöt somaticstudio.com. Somatics Studio. Arkistoitu 12.12.2009. Viitattu 13.12.2009.