Japanin parlamentin kirjasto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Japanin parlamentin kirjasto Tokiossa
Kirjaston vuonna 2002 avattu toinen toimipiste Kansain tiedekaupungissa Kioton prefektuurissa.

Japanin parlamentin kirjasto (国立国会図書館, Kokuritsu Kokkai Toshokan) on Japanissa sijaitseva vuonna 1948 perustettu kirjasto, joka toimii lähinnä tutkijoiden käytössä. Kirjasto vastaa Yhdysvalloissa sijaitsevaa Yhdysvaltain kongressin kirjastoa ja se on Japanin ainoa kansalliskirjasto.

Kirjastolla on kaksi päätoimipaikkaa, joista toinen sijaitsee Tokiossa ja toinen Kiotossa. Lisäksi sillä on sivukirjastoja.

Pääkokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansalliskirjastona Japanin parlamentin kirjasto kokoaa kaikki Japanissa julkaistut teokset. Lisäksi sen kokoelmiin kuuluu merkittävä määrä ulkomaisia teoksia, joita parlamentin jäsenet ja henkilökunta tarvitsevat työssään.

Merkittävimmät erikoiskokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjastolla on myös kahdeksan merkittävää erikoiskokoelmaa. Nykypolitiikan ja perustuslain kokoelma kattaa noin 300 000 teosta, jotka liittyvät Japanin politiikan ja lainsäädännön nykyaikaistamiseen 1800-luvulla. Kirjastolla on myös noin 30 miljoonan sivun mikrofilmiarkisto, joka liittyy Japanin miehitykseen toisen maailmansodan jälkeen.

Lainsäädännön kokoelma sisältää noin 170 000 japaninkielistä ja 200 000 vieraskielistä dokumenttia, jotka liittyvät Japanin parlamentin toimintaan ja yli 70 maan lainsäädäntöön. Kokoelmaan kuuluu lisäksi muun muassa kansainvälisiä sopimuksia ja maiden virallisia kannanottoja. Tieteen ja teknologian kokoelma sisältää noin 530 000 tuhatta kirjaa ja noin 2 miljoonaa mikrofilmiä. Karttoja kirjastolla on hallussaan noin 440 000. Kirjasto myös sisältää kopion kaikista Japanissa julkaistuista musiikkiteoksista ja se kattaa noin 300 000 vinyylilevyä ja 200 00 cd-levyä. Kirjasto myös kerää Japania koskevaa vieraskielistä aineistoa, ja sillä on hallussaan dokumentteja jo 1500-luvulta. Harvinaisten teosten kokoelma sisältää aineistoa aina Edo-kaudelta 1600-luvun alusta lähtien.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:National Diet Library