Japanilainen ristikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkki japanilaisesta ristikosta

Japanilainen ristikko (tunnetaan myös nimillä Hanjie, Picross ja Nonogram) on sanaristikkotyyppi, jossa on tarkoituksena värittää ristikon ruuduista vihjeiden avulla ruutuja. Väritetyistä ruuduista muodostuu kuva.

Ristikkotyyppi sai alkunsa 1980-luvun lopussa Tokiossa järjestetyissä kilpailussa, jossa pilvenpiirtäjien seiniin hahmoteltiin kuvia sytytetyillä ja sammutetuilla ikkunavaloilla.

Ruuturivien ylä- ja sivumarginaaleissa kerrotaan vihjeenä kunkin rivin peräkkäisten väritettävien ruutujen määrä. Väritettyjen ruuturyhmien väliin on aina jätettävä vähintään yksi tyhjä ruutu. Esimerkiksi vihje ”3 6 2” tarkoittaa, että rivillä on yksi kolmen, yksi kuuden ja yksi kahden värillisen ruudun ruuturyhmä. Japanilaiset ristikot ovat yleensä mustavalkoisia. On myös samalla tavalla ratkaistavia, mutta monella eri värillä täytettäviä ristikoita. Niissä vihjenumeroiden värit kertovat, minkä väriseksi kyseiset ruudut tulee värittää. Eriväristen vihjenumeroiden väliin ei välttämättä tule yhtään tyhjää ruutua.

Japanilaisen ristikon ratkaiseminen kannattaa aloittaa etsimällä ruudukosta rivejä, joilta väritetään kaikki ruudut. Jos väritettävien ruutujen määrän kertova numero on suurempi kuin puolet rivin pituudesta, voi päätellä ruudut, jotka varmasti väritetään. Risteäviltä riveiltä kannattaa etsiä rivit, joista väritetään vain yksi ruutu tai yksi ruuturyhmä. Sen avulla selviävät varmasti tyhjiksi jäävät ruudut.

Jos yleisimmillä metodeilla ei saa täytettyä enempää ruutuja, on hyvä alkaa miettiä pidemmälti ja verrata eri vaihtoehtoja katsomalla esimerkiksi, mitkä väritetyt ruudut aiheuttaisivat konfliktin risteävän rivin kanssa, ja sulkea sitä kautta vaihtoehtoja pois.

Ristikkoa ratkoessa ei ikinä tulisi arvailla tai todennäköisyyksien mukaan lähteä täyttämään ruutuja. Jo yksikin väärin väritetty ruutu voi muuttaa ristikon lopputuloksen täysin, ja vikaa voi olla mahdoton jälkeenpäin löytää ja korjata.

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.