Jani Lane

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

John Kennedy Oswald (1. helmikuuta 1964 Akron, Ohio11. elokuuta 2011), tunnetummin Jani Lane, oli glam metal -yhtye Warrantin solistina vuosina 1986–1993, 1994–2004 ja 2008. Sittemmin hän toimi sooloartistina, Saints of the Undergroundin solistina ja kirjoitti kappaleita muille artisteille. Lane löytyi kuolleena hotellihuoneestaan kalifornialaisessa Comfort Innissä.

Ensimmäinen oma bändi — Plain Jane[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Plain Janen vuosi oli lyhyt ja koruton: tuntematon autotallibändi oli pystyssä vuosina 1985–1986. Lane kirjoitti tuolloin muun muassa Warrantin hitit ”Heaven”, ”Dirty Rotten Filthy Stinking Rich”, ”Down Boys” ja ”Sad Theresa”. Yhtenä iltana vuonna 1986 Lane kutsuttiin treeneihin esiintymään bändille nimeltä Warrant. Bändin jäsenet ihastuivat Lanen ääneen, ja he (etenkin basisti Jerry Dixon) vaativat Lanea liittymään heihin. He houkuttelivat myös Lanen huonetoverin ja hyvän kaverin Steven Sweetin mukaan bändiin.

Vuodet Warrantissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lane oli liittynyt juuri Warrantiin, ja kun bändi saavutti tuplaplatinaa jo ensimmäisellä levyllään, sille herui keikkoja joka suunnasta. Suuret listahitit olivatkin osaltaan Lanen useita vuosia sitten kirjoittamia kappaleita. Toinen levy oli jättimenestys, ja se löi tuplaplatinan rikki erittäin nopeasti. Albumin tunnetuin hitti ”Cherry Pie” oli kiivaassa radiosoitossa muiden (toki myös suosittujen) tekeleiden jäädessä tämän varjoon, mikä ärsytti Lanea. Kolmas levy Dog Eat Dog ei menestynyt yhtä hyvin kuin aikaisemmat. Levy oli rankempi ja synkempi kuin aikaisemmat, mutta se löi kultalevyrajan. Warrant alkoi siirtyä areenoilta klubeille, ja fanit alkoivat hiipua. Vuosi kolmannen albumin julkaisun jälkeen Lane jätti Warrantin, mutta hän palasi vuoden päästä takaisin. Seuraavaksi bändistä lähtivät Steven Sweet ja Joey Allen. Vuoden 1995 albumi Ultraphobic ei tuottanut tulosta vaan jäi karkeaksi pettymykseksi. Vuoden 1996 albumi Belly to Belly jatkoi rankempaa linjaa, mutta se menestyi edellistäkin huonommin. Yksikään albumilta julkaistu single ei enää päässyt listoille. Tämä jäi Lanen viimeiseksi Warrantin studioalbumiksi.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lane menehtyi akuuttiin alkoholimyrkytykseen. Hänen kuolemansa on koskettanut monia rockmuusikoita, muun muassa Bret Michaelsia, Michael Sweetia, Dario Lorinaa, Steven Adleria ja Warrantin miehistöä. Bändi kommentoikin Lanen kuolemaa näin: "Me teemme Janille tribuutin ennen kuin soitamme kappaleen "Heaven" tänä iltana. Emme ikinä ajatelleet silloin, kun "Heaven" kirjoitettiin, että soittaisimme sen jonain päivänä Janin ennenaikaisen kuoleman muistoksi. Tämä on hyvin surullinen päivä rock 'n' rollille. Yksi musiikin hienoista puolista on, että musiikki elää ikuisesti."