Jammun ja Kashmirin konflikti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jammun ja Kashmirin konflikti
Osa Kashmirin konfliktia
Päivämäärä:

1989–nykyhetki

Paikka:

Jammu ja Kashmir

Lopputulos:

meneillään

Osapuolet

 Intia

Harkat-ul-Jihad al-Islami, Laskhar-el-Taiba, Jaish-e-Mohammed, Hizbul Mujahideen, Harkat-ul-Mujahideen, Al-Badr, Jammun ja Kashmirin vapautusrintama, Vilayat Khorasan Tukijat:  Pakistan, Taliban, Al-Qaida

Komentajat

Bipin Rawat, Devraj Ambu, Birender Singh Dhanoa

Hafiz Saeed, Maulana Azhar, Ilyas Kashmiri, Sayeed Salahudeen, Fazlur Rehman Khalil, Arfeen Bhai, Amanullah Khan

Vahvuudet

30 000-600 000

3 500-5 000

Tappiot

5 462 kuollutta

21 000 kuollutta, 3 000 vangittu

Jammun ja Kashmirin konflikti on Intian hallituksen ja kashmirilaisten separatistien välinen konflikti. Jotkut ryhmät haluavat Kashmirista itsenäisen ja toiset haluavat liittää sen Pakistaniin. Konfliktissa on vahvoja islamistisia elementtejä. Monet separatistiryhmät ovat tunnistautuneet jihadistiliikkeiksi ja saavat tukea jihadistiliikkeiltä.

Konfliktin juuret ovat kiistassa alueen autonomiasta. Demokraattinen kehitys oli rajoitettua Kashmirissa 1970-luvulle asti. Vuonna 1988 separatistiliikkeet saivat paljon kannatusta Kashmirin asukkailta. Heinäkuussa 1988 Intian hallitukseen kohdistuneet mielenosoitukset, lakot ja hyökkäykset aloittivat konfliktin. Konfliktissa on kuollut tuhansia ihmisiä, mukaan lukien siviilejä.

Intia on syyttänyt Pakistania mujahidinien kouluttamisesta ja tukemisesta. Vuonna 2015 entinen presidentti Pervez Musharraf tunnusti Pakistanin tukeneen separatisteja 1990-luvulla.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Insurgency in Jammu and Kashmir