James Toseland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Toseland

James Toseland (s. 5. lokakuuta 1980, Doncaster, South Yorkshire, Englanti) on brittiläinen ratamoottoripyöräilijä.

Ennen MotoGP-uraansa Toseland ajoi voittokkaasti eri Superbike-luokan sarjoissa. Supersportin MM-sarjassa Toseland ajoi vuosina 1998 ja 1999. Sijoitukset kokonaispisteissä olivat 18. ja 11, paras yksittäinen kilpailusuoritus vuosittain oli 8. ja 6. Vuonna 2000 Toseland siirtyi Britannian kansalliseen Superbiken mestaruussarjaan: ajokkina oli Raul Birdin omistaman tallin Honda VTR. Toseland oli kauden aikana sivussa neljä kisaa loukkaantumisen takia, mutta keräsi siitä huolimatta 101 pistettä ja oli 12. kokonaispisteissä.

Kaudelle 2001 Toselandille avautui tallipaikka Superbiken maailmanmestaruussarjaan. Jo kahtena ensimmäisenä kautenaan hän menestyi paremmin kuin alemmissa sarjoissa; 2003 Toseland nappasi ensimmäisen voittonsa Oscherslebenin radalla ja oli kolmas MM-pisteissä. Kaudella 2004 Toseland voitti Superbiken maailmanmestaruussarjan mestaruuden tasaisen varmalla työllä; hän voitti kauden aikana vain kolme kisaa kaikkiaan 22 lähdöstä.

Vuosi 2005 ei ollut yhtä menestyksekäs, Toseland joutui tyytymään yhteen voittoon ja neljänteen sijaan MM-sarjassa. Seuraavana vuonna hän ajoi kolmen voiton kauden kuten toissa vuonnakin, muttei mahtanut mitään Troy Baylissille joka dominoi sarjaa miten tahtoi. 2007 Toseland nousi lajin kiistattomaksi ykköseksi voitettuaan kahdeksan kilpailua kauden aikana ja uransa toisen maailmanmestaruuden. Hän kävi tiukan taistelun mestaruudesta Noriyuki Hagan kanssa, lyöden japanilaiskuskin kauden päätteeksi vain kahdella pisteellä.

Menestyksekkään kauden aikana huhuttiin Toselandin siirtymisestä kuninkuusluokka MotoGP:hen, pääasiassa satellittitalleihin Pramac d'Antinille tai jopa Toselandin Superbiketallin siirtymisestä kyseiseen sarjaan. 1. elokuuta 2007 tiedotettiin hänen siirtyvän seuraavalla kaudella Tech 3 tiimin palvelukseen.[1]

Maaliskuussa 2008 oli Toselandin ensimmäinen MotoGP-kilpailu Qatarissa. Aika-ajoissa hän yllätti kaikki sijoittumalla kakkoseksi ja oltuaan kisassa kuudes, joka oli hänen paras sijoituksensa kauden aikana (jota Toseland sivusi peräti viisi kertaa). Kauden päätteeksi Toseland oli 11. kokonaispisteissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]